Transpersoners ofrihet en fråga om liv och död

Olof Edsinger försöker blanda ihop korten när han hävdar att en aktiv diskussion om könsidentitet försvårar för unga. Vi står för ett öppet samhälle med plats för transpersoner. Svenska Evangeliska Alliansen står för begränsningar och ofrihet för enskilda individer, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Richard Brodd (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Könsidentitet, 3/3

För oss liberaler är varje individ unik. Att varje person ska kunna utvecklas och bli sitt bästa jag så långt som möjligt är självklart. Olof Edsinger skriver i GP att det kan leda till en folkhälsomässig katastrof att ”en liten grupps befrielse” får genomslag i samhället. Låt oss slå fast några saker som Olof Edsinger bortser ifrån.

Transpersoner är överrepresenterade i suicidstatistiken. I Folkhälsomyndighetens rapport Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer bland transpersoner (2015) uppger 60 procent av unga transpersoner (15-19 år) övervägt att ta sitt liv och 40 procent har gjort allvarliga försök. Transpersoner är också i högre utsträckning utsatta för kränkande behandling, diskriminering, våld och bristande trygghet. De har sämre hälsotillstånd, nedsatt arbetsförmåga, sämre i psykisk hälsa, cirka 10 procent tar droger och många upplever att de inte kan utöva sin sexualitet på ett sådant sätt som de skulle vilja. De är starkt begränsade i sin frihet och statistiken ovan är ett resultat av det.

ANNONS

Blandar ihop korten

Att möta transpersoner som i sin vardag vantrivs i sina kroppar, att inför idrottslektioner vägra att se sina bröst, att varje dag tvingas gå in på en toalett som definierar dem till något de inte är, är plågsamt att se. Att få dessa personer ”befriade”, för att använda vår debattmotståndares vokabulär, kan faktiskt vara en fråga om liv och död.

Att ifrågasätta könsidentiteter är så mycket mer än vara transperson. Att ha ett icke-binärt synsätt betyder att man bejakar, inte bara att det finns mer än två kön, men också ifrågasätter de klassiska könsrollerna. Olof Edsinger försöker blanda ihop korten när han hävdar att det försvårar för unga att det förs en aktiv diskussion om könsidentitet. Många unga tjejer i dag vägrar acceptera både hur kvinnor blir behandlade (tänk #metoo) och vilka begränsningar som samhället ger kvinnor i form av livschanser. Skulle samhället bättre leva upp till de krav som unga tjejer och killar har på sina liv så kommer vi garanterat få en annan diskussion om könsidentitet.

Uppdatera lagstiftningen

Att unga vill bli kallade för ett annat namn och använda ett annat personligt pronomen (han, hon, hen) borde inte vara ett problem för de vuxna runt en ungdom. Det är en fråga om att lära sig det namn en individ vill bli kallad för. Däremot så måste lagstiftningen uppdateras i form av juridiskt kön för omyndiga. Liberalerna vill att personer över 15 år själva ska få välja sitt juridiska kön och personer därunder ska kunna göra det med vårdnadshavares godkännande samt med utlåtande från skolpersonal.

ANNONS

Det samhälle som vi liberaler arbetar för har lite gemensamt med det konserverande samhälle som Svenska Evangeliska Alliansen står för. Vi står för ett öppet samhälle med plats för transpersoner. Ni står för begränsningar och ofrihet för enskilda individer.

Kristina Bergman Alme (L)

2:e vice ordförande Social resursnämnd

Richard Brodd (L)

förbundskassör HBT-liberaler och kandidat till regionfullmäktige

ANNONS