Tandlös skärpning av vapenexporten

Samtidigt som regeringen talar om vikten av fred och demokrati fortsätter Sverige beväpna krigförande diktaturer som systematiskt kränker mänskliga rättigheter, skriver Yasmine Posio Nilsson, ordinarie ledamot i utrikesutskottet i riksdagen för Vänsterpartiet.

ANNONS
|

     Yasmine Posio Nilsson (V)
Yasmine Posio Nilsson (V)

Den svenska vapenexporten har länge utgjort det yttersta exemplet på svensk dubbelmoral. Samtidigt som regeringen talar om vikten av demokrati, fred och kvinnors rättigheter beväpnar Sverige krigförande diktaturer som systematiskt kränker mänskliga rättigheter. Det blev smärtsamt tydligt under den arabiska våren, eller som nu, när sex av tio länder som deltar i den Saudiledda koalitionens brutala krigföring i Jemen, har köpt svenska vapen. I länder som Indien, Sydafrika och Brasilien är vårt land Sverige för många nära sammankopplat med korruptionskantade vapenaffärer.

Ilska under arabiska våren

Att Sverige sålde vapen till krigförande diktaturer under den arabiska våren väckte med rätta ilska och upprördhet och ledde till att riksdagen i maj 2011 beslutade att regeringen skulle återkomma med en ny lagstiftning som skärper kontrollen av vapenexport till diktaturer. Regeringen och de borgerliga partierna har förhalat processen och först nu har de enats i ett tandlöst förslag som inte kommer att hindra vapenexport vare sig till länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten eller Thailand.

ANNONS

Det är upprörande att se att när man ska få fram lagförslag som begränsar möjligheten för människor att söka skydd undan krig och förtryck tar det några månader, men för att stoppa försäljningen av de vapen som skapar förtrycket och tvingar folk på flykt, tar det nästan sju år. Under samma tid har Sverige sålt vapen till icke-demokratier för omkring 20 miljarder kronor.

I det lagförslag som nu ligger på bordet visar regeringen stolt upp ett förslag på demokratikriterium – det vill säga att landet som köper vapen måste uppfylla vissa kriterier kopplat till demokratiskt styrelseskick. Vi delar dock svensk fredsrörelses oro och menar att det är kriterier som sannolikt kommer ha liten betydelse när vapenaffärer väl ska gå i lås.

Demokratikriteriet ska utformas som ett krav

I förslaget som läggs står det att den demokratiska statusen ska vara ett centralt villkor för att avgöra huruvida den aktuella staten är lämplig eller inte att sälja vapen till och att grava brister i den demokratiska statusen ska utgöra hinder för export. Men att det fortfarande är en helhetsbedömning som ska göras. Vi har allt för många gånger sett hur vapenindustrins intressen gått före eventuella demokratiska brister. Vänsterpartiet vill se ett verkligt stopp på vapenexporten till diktaturer. Därför kräver vi att demokratikriteriet utformas som ett krav.

ANNONS

Även när det gäller respekten för mänskliga rättigheter i mottagarländerna är skrivningarna för svaga. ISP – den myndighet som bedömer om vapenexport ska beviljas – säger själva att förslaget inte innebär någon skärpning av nuvarande regelverk som tillåter vapenexport till flera grova människorättskränkare.

Under 2016 har Sverige exporterat vapen till Saudiarabien, Qatar, Pakistan, Oman, Förenade Arabemiraten, Singapore, Malaysia, Mexiko, Thailand och Jordanien. Samtliga dessa stater klassas som diktaturer eller som stater med stora demokratiska brister, enligt Freedom House. Så brukar dessa listor se ut varje år och så kommer de fortsatt se ut med de lagändringar som regeringen nu föreslår.

Sverige ska stå upp för demokratin

Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara ett land som konsekvent står upp för demokrati. Ett land som aktivt och konsekvent arbetar för fred och nedrustning samt fördömer varje brott mot de mänskliga rättigheterna, oavsett var, av vem eller med vilka motiv de begås. För att Sverige ska kunna gör det med trovärdighet måste vi sluta beväpna diktaturer.

Vapenexportutredningen innebar en historisk möjlighet att göra upp med dubbelmoralen i den svenska vapenexporten. Att regeringen, L och KD inte tog den möjligheten och inte klarar av att leva upp till sina kongressbeslut om att stoppa vapenexporten till diktaturer är beklämmande.

ANNONS

Sätt stopp för dubbelmoralen

En bred majoritet av det svenska folket vill se ett förbud mot vapenexport till diktaturer och det finns fortfarande en chans att tillsammans med oss i riksdagen, ändra regelverket och säkerställa att Sverige slutar exportera vapen till förtryckarregimer och sätta stopp för dubbelmoralen i svensk utrikespolitik. Det är dags för regeringen att lyssna in opinionen och komma i takt med tiden.

Yasmine Posio Nilsson (V)

ordinarie ledamot i utrikesutskottet

ANNONS