EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) menar att vi nu måste fokusera på att bygga EU starkt igen men att unionen inte kan lösa flyktingkris eller ekonomiska problem utan medlemsländernas samarbete.
EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) menar att vi nu måste fokusera på att bygga EU starkt igen men att unionen inte kan lösa flyktingkris eller ekonomiska problem utan medlemsländernas samarbete.

Sverige bör fokusera på Europa inte prioritera Säkerhetsrådet

DEBATT: Sveriges fokus efter Brexit måste vara på EU, att driva igenom nödvändiga reformer, förhandla fram ett bra avtal med Storbritannien och inse att EU inte kan lösa vare sig flyktingkris eller ekonomiska problem om inte den politiska viljan finns i medlemsländerna, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

ANNONS
|

Europa står i den allvarligaste krisen sedan efter andra världskriget. Det brittiska folkomröstningsresultatet försvagar EU i en tid då det behövs sammanhållning och enighet. Ryssland, islamistisk terror, flyktingfrågorna och den ekonomiska återhämtningen är europeiska utmaningar.

Storbritannien är ett land i kaos. Sällan har det politiska ledarskapet fört ett land fram till en så oklar och farlig situation. Samtidigt som man lovat guld, gröna skogar och imperiet åter har man underminerat förtroendet för samarbetet med andra länder.

Möt Storbritannien med respekt

Tory-partiet är utan ledare och djupt splittrade. Labour faller sönder. Brexitledarna flyr debatten efter osanningar om invandringen och om att medlemsavgiften till EU skulle gå till sjukvården. Den brittiska ekonomin har redan förlorat flera års medlemsavgifter på bara en vecka och det förutspås fortsatt sjunkande tillväxt. Oron på de finansiella marknaderna är som vid den finansiella krisens utbrott 2008. Konstitutionellt står landet i sin största kris sidan United Kingdom kom till i nuvarande form 1801.

ANNONS

Vad gör vi nu?

Storbritannien måste mötas med respekt. Oavsett folkomröstningen är landet medlem i EU tills man har trätt ut. Kommissionens ordförande Junckers uttalanden om att britterna i Europaparlamentet borde stanna hemma är oacceptabelt.

Det är upp till den brittiska regeringen och det brittiska folket att hantera den situation som har uppstått, ingen annan. Så länge Storbritannien inte meddelat övriga medlemsstater om sin vilja att utträda ligger bollen kvar i landet.

Syftet med kommande förhandlingar måste vara att uppnå bra villkor för både Storbritannien och EU. Nu är inte tid för hämnd utan för det samarbete som är Europatankens. Sverige bör i denna process vara Storbritanniens vän.

Vi måste nu, med brett svenskt politiskt stöd, driva igenom de reformer som krävs för energimarknaderna, den inre marknaden, den digitala ekonomin, en europeisk telemarknad och flyktingpolitiken samt se till att beslutade reformer genomförs och stabilitetspaktens regler följs.

EU har inte mer makt än vad medlemsstaterna överlåtit. Därför är det uppseendeväckande att S, Mp, L och C i Europaparlamentet i tisdags röstade för att göra en revision av fördraget i syfte att diskutera hur EU i fler frågor ska få ökad makt och budgetkapacitet.

EU ska inte ta över sociala frågor som S förespråkar, vi ska inte överföra skattepolitisk kompetens till EU som S och Mp har röstat för i Europaparlamentet.

ANNONS

Svensk utrikespolitik måste nu fokusera på Europa. Oavsett den stolthet man kan känna över den vunna platsen i Säkerhetsrådet är den i skenet av den kris Europa nu befinner sig i utryck för en totalt felaktig utrikespolitisk prioritering de senaste åren.

Återta kontrollen över EU-kommissionen

Sverige måste fokusera på att binda samman det nordisk-baltiska området med täta relationer med Tyskland, Holland och Spanien. Där finns en samsyn kring hur Europasamarbetet ska ges stabilitet utan tro på att ständiga institutionella förändringar är lösningen.

Medlemsstaterna måste nu återta kommandot över hur EU-kommissionen utses. Modellen med spetskandidater för Europapartierna i valen till Europaparlamentet och har rubbat den konstitutionella balansen i EU och underminerat medlemsstaternas rättigheter. Den gav oss med en liten marginal luxemburgaren Juncker baserat på en minoritet istället för socialisten Schulz. Det är inte så vi får ett förankrat och modernt ledarskap.

Europeiska politiker bör inte ställa krav på EU av ett slag som man inte ställer på sitt eget land. EU kan självfallet inte lösa vare sig flyktingkris, ekonomiska problem eller möta hoten från Ryssland utan att medlemsstater samarbetar med varandra. Genom gemensamma beslut har vi bättre förutsättningar att hantera dessa och andra utmaningar även om framgången i varje enskild politisk fråga beror på den politiska viljan och styrkan inom EU.

ANNONS

Ett återförenat Europa, öppna gränser, en inre marknad som utgör världens största ekonomi, en global klimatagenda och en stark bas för utveckling mot demokrati och rättsstat. Det är inte politiskt perfekt. Men det har gett säkerhet, frihet och fred. Det är inte så illa levererat men det är lätt att glömma att det är för denna grund vi har den Europeiska unionen.

Gunnar Hökmark (M)

delegationsledare i Europaparlamentet

ANNONS