Svenskarna ska kunna lita på Sverige

Vi prioriterar vården, de äldre och tryggheten. Vi säger nej till dyra och onödiga byggsubventioner, subventioner av elcyklar och satsningar på naturguider. Det gör vi för att hushålla med skattebetalarnas medel och motverka alla former av slöseri för att kunna satsa på välfärden, skriver Ebba Busch Thor (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Riksdagsvalet 2018

tidigare: 13-17/8 och 20/8. Liberalerna har erbjudits att delta men valt att inte medverka.

Göteborg är en stad som har alla möjligheter att vara ett flaggskepp för Sverige. Chalmers, Göteborgs universitet och Handelshögskolan bedriver högkvalitativ utbildning till runt 50 000 studenter varje år. När de utexamineras finns det flera internationella storföretag som Volvo, SKF, AstraZeneca och Ericsson, företag som stått i framkant i hård internationell konkurrens i 100 år.

Utvecklingen i Göteborg går dock åt fel håll. Kommunen hamnar ständigt i botten när Svensk Näringsliv rankar företagsklimat i Sverige, senast på plats 206 av 290 undersökta kommuner. Andelen företagare är lägre än rikssnittet och andelen bidragsförsörjda desto fler.

ANNONS

Men det är inte enbart i Göteborg som det rödgröna styret lett utvecklingen åt fel håll. Ser man till hela landet pågår ett välfärdssvek där vården är i kris, köerna till äldreboendena har ökat och otryggheten breder ut sig. När välfärden inte fungerar drabbas dem i störst behov av samhällets stöd – sjuka, äldre i behov av omsorg och människor som fallit offer för brottslighet.

Sjukvården är regeringen Löfvens enskilt största misslyckande. I dag har 86 000 personer väntat längre än tre månader på operation eller första specialistbesök och väntetiderna på akuten har ökat. När Kristdemokraterna hade ansvar för vården i Alliansregeringen halverades Göran Perssons vårdköer genom kraftfulla reformer så som kömiljarden. Stefan Löfven (S) tog bort kömiljarden och på bara fyra år har vårdköerna fördubblats.

Brist på äldrebeode

Allt för många äldre som är i behov av äldreboende saknar plats. Förra året saknade tusentals äldre en äldreboendeplats, trots beviljat beslut från kommunen. Det har inte byggts ett äldreboende i Göteborg sedan 2012. Om denna utveckling fortsätter kommer vi att sakna 20 000 äldreboendeplatser år 2030. Om regeringens vilja om ett förbud mot privata aktörer inom äldreomsorgen riskeras ytterligare 20 000 platser.

Allt detta har skett under goda ekonomiska tider i Sverige. Trots ekonomisk högkonjunktur och 60 miljarder kronor i höjda skatter har regeringen inte kunnat vända den negativa välfärdstrenden. Socialdemokraterna har inte klarat att varken styra eller att prioritera rätt. Vänsterregeringen lever på gamla meriter i välfärdsfrågan. Det är dags att syna dem och inse att de bluffar.

ANNONS

Utvecklingen framåt är dock inte ödesbestämd, utan den går att vända med rätt ledarskap och rätt politiska reformer. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Människor måste kunna lita på att vården, omsorgen och polisen fungerar.

Därför vill vi:

1. Avskaffa landstingen sjukvårdsansvar. Det är orimligt att sjukvården i Sverige är så ojämlik som den är i dag. För vissa cancerformer är skillnaden så stor att till och med chansen att man överlever sin cancer hänger på i vilket landsting man bor i. Sjukvården blir också allt mer specialiserad och kostsam. Små landsting får allt större problem att klara av att ge sina invånare den vården. Om ansvaret samlas hos staten kan den garantera att alla får de bästa behandlingarna i tid.

2. Stärk äldres ekonomi och förbättra äldreomsorgen. Pension är uppskjuten lön och ska därför inte heller beskattas mer än arbetsinkomst. Vi vill ta bort den så kallade pensionärsskatten och därmed skillnaden i beskattning mellan lön och pension. Äldre ska känna trygghet i att få den omsorg man behöver. Därför vill vi införa en äldreboendemiljard för att öka byggandet av äldreboenden. Kommuner som inte lever upp till en fungerande äldreomsorg ska kunna få viten och vi vill höja stödet till kommuner med många äldre.

ANNONS

3. 10 000 fler poliser. Otryggheten har ökat i Sverige liksom flera brottstyper – inte minst sexualbrott. Därför måste vi snabbt utbilda fler poliser. Kristdemokraterna vill att kommunerna ska kunna finansiera poliser för att öka tryggheten i de områden där kommuninvånare känner sig särskilt otrygga. En del av dessa poliser kan utbildas i ett år vilket är fullt tillräckligt för poliser som ska finnas ute i samhället och upprätthålla ordningen.

Vi prioriterar vården, de äldre och tryggheten. Samtidigt tvingas vi naturligtvis att prioritera bort annat. Vi säger nej till dyra och onödiga byggsubventioner, subventioner av elcyklar och satsningar på naturguider. Det gör vi för att hushålla med skattebetalarnas medel och motverka alla former av slöseri och för att kunna satsa på välfärden.

Valet den 9 september handlar om mer än bara Sveriges riksdag. Det handlar om Göteborgs framtid också. Ska vi vända den negativa utvecklingen i hela landet krävs också att det politiska styret i kommuner och landsting byts. Vi är beredda att ta ansvar. Genom att dra in onödiga subventioner, lägga ner dåligt fungerande arbetsmarknadsprogram och att stoppa kommunala skrytbyggen som näringslivet kan göra bättre kan vi prioritera sjukvården, äldreomsorgen, polisen och sänka skatterna för folk som jobbar. Vi lovar inte allt till alla, men kommer att göra allt för att hålla det vi faktiskt lovar.

ANNONS

Ebba Busch Thor (KD)

partiledare

ANNONS