Jenny Andersson, ordförande Svensk Fågel och kycklingbonde.
Jenny Andersson, ordförande Svensk Fågel och kycklingbonde.

Svensk kycklinguppfödning föredöme för djurvälfärd

Djurens Rätt smutskastar oss svenska bönder genom att påstå att vi inte vill skapa förbättringar för djuren. Sanningen är att svenska kycklingbönder betraktas som föredömen globalt när det gäller djurvälfärd, skriver Jenny Andersson, Svensk Fågel.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

Djurskyddet, 18/11

”Låt kycklingarna få ett drägligt liv” och ”När ska kycklingindustrin börja följa djurskyddslagen?”, skriver Camilla Björkbom och Anna Harenius från Djurens Rätt i sin senaste debattartikel.

Trots våra försök att förklara, svara på dialog och motbevisa direkt felaktiga påståenden fortsätter Djurens Rätt att driva en smutskastningskampanj mot oss svenska bönder genom att påstå vi inte vill skapa förbättringar för djuren.

Jag och mina bondekollegor har ständig tillsyn av våra djur, varje dag, året om. Dessutom har vi genom Svensk Fågels mer långtgående krav, utöver den svenska djurskyddslagen, även kontroll och oberoende inspektioner från myndigheter.

På så sätt skapas förutsättningar för att kycklingarna får ett så bra liv som möjligt, något våra svenska kycklingbönder är stolta över och gärna vill förmedla.

ANNONS

Våra kycklingar växer upp i stora luftiga stallar där de kan sprätta fritt och utföra naturligt beteende på en bädd av halm, torv eller kutterspån.

Våra kycklingar växer upp i stora luftiga stallar där de kan sprätta fritt och utföra naturligt beteende på en bädd av halm, torv eller kutterspån. De har fri tillgång till mat och vatten samt mörka sammanhängande perioder, då stallet släcks ner för vila.

Svensk Fågel som branschorganisation samarbetar med forskare och forskningsprojekt för att ständigt ligga i framkant när det gäller djurvälfärd, djurhälsa samt livsmedelssäkerhet och hållbar och klimatsmart djuruppfödning.

Mina kollegor, svenska kycklingbönder, betraktas som föredömen globalt både vad gäller djurvälfärd men även då antibiotikaanvändningen i Sverige är extremt låg.

Sammantaget är den generella hälsostatusen bland svenska kycklingar i dag mycket god. Mina kollegor, svenska kycklingbönder, betraktas som föredömen globalt både vad gäller djurvälfärd men även då antibiotikaanvändningen i Sverige är extremt låg, närmast obefintlig och används inte heller i tillväxtsyfte.

Något som faktiskt lockar till sig så stor uppmärksamhet utomlands att vi ständigt får internationella besök. Nu senast från ett 50-tal kinesiska gäster som tog del av hur vi arbetar med djurvälfärd och djurhälsa, ett roligt och inspirerande utbyte.

Att vara ett internationellt föredöme stärker oss i vår dagliga strävan att ta fram världens bästa kyckling – en kyckling som under vår omsorg självklart ska få ett bra kycklingliv och få må så bra som möjligt.

Jenny Andersson

ordförande Svensk Fågel kycklingbonde

ANNONS