Vill bygga billigt. Det är inte fel på hyresgästerna, utan på den skeva bostadsmarknaden som inte lyckats med att bygga hyresrätter för vanligt folk, skriver Bobbo Malmström (V), Jahja Zeqiraj (S) och Anna Ericson (MP).
Vill bygga billigt. Det är inte fel på hyresgästerna, utan på den skeva bostadsmarknaden som inte lyckats med att bygga hyresrätter för vanligt folk, skriver Bobbo Malmström (V), Jahja Zeqiraj (S) och Anna Ericson (MP).

Styrda hyror ska minska klyftorna i Göteborg

DEBATT: Från 2017 ska var tionde hyresrätt som markanvisas ha lägre hyresnivå. Fler billiga hyresrätter är nödvändigt för att utjämna skillnaderna och skapa en mer sammanhållen stad, skriver de rödgrönrosa gruppledarna i Fastighetsnämnden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den ökande segregationen mellan människor är en stor utmaning i det hållbara samhällsbygget. Den tar sig uttryck i att mentala och fysiska barriärer skapats mellan olika stadsdelar och inte minst göteborgarna. Bostadsbyggandet men också stadens markägande spelar en avgörande roll för att bryta denna omfattande segregation och den växande ojämlikheten. Det är därför positivt att den rödgrönrosa bostadspolitiken möjliggjort att det byggs mer i Göteborg än det gjorts på 40 år. Nu tar vi nya steg för att säkra att det också byggs för alla i staden.

Det är inte samhällsekonomiskt hållbart att ensidigt låta marknaden styra bostadsbyggandet. Det som byggs då blir oftast dyra bostadsrätter eller hyresrätter med höga hyror. Det krävs därför en aktiv bostads- och markpolitik samt en massiv satsning på hyresrätter med rimliga hyror från det allmänna. Göteborg behöver inte fler gräddhyllor längs med Älvstranden.

ANNONS

Vi rödgrönrosa partier har därför valt att testa nya modeller för att styra hyresnivåer i nyproduktion och skapa mer blandade bostadsområden. Genom en viljestyrd planering kan vi bryta boendesegregationen och bygga bostäder för de med vanliga inkomster. I Frihamnen planeras ett helt nytt område som kommer vara först ut som testarena för styrda hyror. I området ska hälften av de 15 000 planerade bostäderna bli hyresrätter och i hälften av hyresrätterna finns en ambition att nå en riktigt låg hyra, till gagn för alla dem som längtar efter sitt första hem.

Fyra olika nivåer

Hyrorna i Frihamnen kommer att sättas i fyra olika nivåer. För en fjärdedel av hyresrätterna kommer hyran att hamna på runt 6 000 kr i månaden för en normalstor trea. I nästa hyresnivå kommer en likvärdig trea att kosta cirka 8 000 kr respektive 11 000 kronor i den högsta nivån. Dessutom kommer en fjärdedel att ha helt fri hyressättning. För att garantera långsiktighet för hyresgästerna har vi ställt krav på omvänd presumtionshyra, detta innebär att hyresnivåerna är garanterade i 15 år.

Både kommunens egna bolag Framtidskoncernen och ett antal små och stora privata bostadsaktörer har markanvisats för att bygga bostäderna i Frihamnen. Samma krav och villkor på styrda hyror kommer att ställas på alla bostadsaktörer som vill komma åt den attraktiva marken. Det är däremot upp till aktörerna att hitta lösningar för hur de ska kunna erbjuda hälften av alla hyresrätter en långsiktigt garanterad låg hyra.

ANNONS

Enormt gensvar

Det positiva gensvaret har varit enormt och vi är redan redo att ta nästa steg och sprida hyresmodellen i hela staden. Från 2017 ska minst tio procent av de markanvisade hyresrätterna kosta högst 1 000 kronor per kvadratmeter och år. Samma kostnad som den lägsta nivån i Frihamnen. Nästan hälften av hyresnivån för de flesta nybyggda lägenheterna i Göteborg.

För oss är det självklart att det är att det är hyrorna som ska pressas och att det inte ska vara upp till var och en att exempelvis söka bostadsbidrag. Det är inte fel på hyresgästerna, utan på den skeva bostadsmarknaden som inte lyckats med att bygga hyresrätter för vanligt folk. Marknaden kan inte på egen hand lösa bostäder till alla. Bostadsbristen är ett tydligt bevis på detta.

Vi ser styrda hyror som en möjlighet att på ett konkret sätt ta politiskt ansvar för att utjämna skillnaderna och skapa en mer sammanhållen stad och inte minst en mer attraktiv stad.

Inte ett social housing-projekt

Exakt hur bostäderna ska fördelas är ännu inte bestämt, men vi ser gärna att detta sker genom Boplats. Vi är överens om att detta inte ska bli ett social housing-projekt. Det ska inte finnas särskilda områden för personer med lägre inkomster. Det skulle bara befästa segregationen och orättvisorna på bostadsmarknaden och i samhället.

ANNONS

Bostadsmarknaden har länge låtit sig styras av enbart kortsiktiga vinstintressen men detta kommer inte lösa vår långsiktiga bostadsförsörjning. En bostad kan inte ses som vilken vara som helst då det är omöjligt att leva ett normalt liv utan en bostad. Det är därför bostaden är en mänsklig rättighet.

Göteborg är först ut att utmana bostadsaktörer och investerare i den här omfattningen. Bostadskrisen har pressat upp priserna på hyresrätterna och stängt ute många människor från bostadsmarknaden. De billigare hyrorna kommer att göra det möjligt för vanligt folk att få en lägenhet och uppnå vårt mål att bygga en sammanhållen och jämlik stad för alla.

Bobbo Malmström (V)

ledamot i Fastighetsnämnden

Jahja Zeqiraj (S)

ordförande i Fastighetsnämnden

Anna Ericson (MP)

vice ordförande i Fastighetsnämnden

ANNONS