Lars Johansson, f d kommunalråd (S) 1988-98 och riksdagsledamot (S) 2002-2014.
Lars Johansson, f d kommunalråd (S) 1988-98 och riksdagsledamot (S) 2002-2014.

Stadens styre måste breddas

Göteborgs nya styre blir oerhört ineffektivt och får svårt att fatta beslut. Jag tror många göteborgare vill se ett styre som fungerar och att politiker tar ansvar, skriver Lars Johansson.

ANNONS

Kommunfullmäktige utsåg i torsdags Göteborgs kommunstyrelse med 13 ledamöter och fem ersättare. Alla är heltidspolitiker. Denna ledning är nästan lika stor som regeringen. Men till skillnad från denna är kommunstyrelsen oenig om hur staden ska styras.

De två minoriteterna, Alliansen och Vänstern-Miljöpartiet-Fi, har tillsammans bildat majoritet i kommunfullmäktige och gjort en överenskommelse om att V ska vara vice ordförande i kommunstyrelsen.

Staden styrning blir väldigt märklig när man ser på sammansättningen i kommunstyrelsen. Majoriteten består nämligen av kommunalråd i opposition.

Staden styrning blir väldigt märklig när man ser på sammansättningen i kommunstyrelsen. Majoriteten består nämligen av kommunalråd i opposition.

Av de ordinarie kommunalråden är fyra från Alliansen och dessa ska, enligt kommunstyrelsen ordförande Axel Josefson (M), vara de som ska styra stadens verksamheter. Övriga nio, majoriteten, är i opposition. Det vill säga är utan ansvar och sitter på läktaren. Det blir det en oerhört ineffektiv kommunstyrelse som kommer att ha svårt att fatta beslut.

ANNONS

Som jag har uppfattat det har den avgående ordföranden i kommunstyrelsen varnat just för denna ineffektivitet som ett minoritetsstyre leder till. All erfarenhet visar att man bör ha en majoritet i styrelsen att luta sig emot. Annars riskerar man att bli en lam anka utan handlingskraft. Dessutom är det så att Alliansens kommunalråd (4) ska vara ansvariga för hela stadens verksamhet och löpande ansvara för styrningen. Medan oppositionsråden och deras politiska sekreterare kan ägna sig helt och hållet åt partipolitiskt arbete. Enda undantaget är vänsterns Daniel Bernmar i sin roll som vice ordförande i kommunstyrelsen som har ett administrativt ansvar.

Den andra vägen är att förändra kommunstyrelsens arbetssätt med en ny överenskommelse med främst Socialdemokraterna och Demokraterna om att ålägga alla kommunalråden att ta ansvar för olika uppgifter.

Det finns nu därför två vägar för Axel Josefsson att gå. Den ena är att låta minoriteten av kommunalråden bära allt ansvar och låta oppositionen få stort utrymme. Staden kommer då att stanna i utveckling eftersom allt talar för att olika initiativ kommer att blockeras av majoriteten i kommunstyrelsen.

Den andra vägen är att förändra kommunstyrelsens arbetssätt med en ny överenskommelse med främst Socialdemokraterna och Demokraterna om att ålägga alla kommunalråden att ta ansvar för olika uppgifter. Så gjorde S under 80-talet och så gjorde M under sin ledning i början av 90-talet.

Under S ledning blev Jan Hallberg (M) ordförande i en sjukvårdsnämnd och Rune Zackrisson (FP) ordförande i skolstyrelsen. När M sedan tog över ledningen för staden 1991-94 blev Göran Johansson (S) ordförande i personalnämnden.

ANNONS

För det är väl ändå så att staden ska utvecklas och då måste alla kommunalråd vara med och ta ansvar. Valet är över och jag tror många göteborgare vill se ett styre som fungerar och att politiker tar ansvar.

Lars Johansson

f d kommunalråd (S) 1988-98 och riksdagsledamot (S) 2002-2014

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS