Stötta FN och Västsahara

Sverige kan och måste spela en avgörande roll i att värna en FN-process för ett fritt Västsahara, skriver en rad svenska organisationer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

De senaste veckorna har Marocko trappat upp läget politiskt i konflikten med Västsahara och dess representant Polisario sedan FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon använde ordet ockupation för att beskriva Marockos ockupation av Västsahara. En stor demonstration, där även regeringsrepresentanter deltog, ordnades i Rabat där bilder av Ban Ki-moon revs sönder och slagord skreks mot honom som person. Efter det har Marocko stängt ned viktiga FN-funktioner i Västsahara och krävt att 84 internationella FN-tjänstemän lämnar landet, vilket kan ses som att Marocko är på väg att överge den vapenvila som råder mellan Marocko och Polisario sedan 1991. Sverige måste agera i detta skarpa läge.

ANNONS

Marocko ockuperar stora delar av Västsahara sedan 1975 och Marockos anspråk har dömts ut av både FN och internationella domstolen i Haag. Minurso, det FN-mandat som är på plats för att övervaka vapenvilan mellan Marocko och Polisario, ifrågasätts nu från marockanskt håll. När vapenvilan slöts gjordes det mot att en folkomröstning skulle genomföras under Minurso:s ledning där västsaharierna skulle få utöva sin rätt till självbestämmande och avgöra sitt eget folks framtid. Folkomröstningen har hittills inte genomförts. Amnesty International och Human Rights Watch har vid upprepade tillfällen rapporterat om grova människorättskränkningar och naturresurser utvinns från det ockuperade territoriet i strid med folkrätten.

Hög tid att agera

Den svenska regeringen meddelade i början av året att den inte kommer att erkänna Västsahara utan i stället stödja den pågående FN-processen. Mot bakgrund av den senaste tidens utveckling är det nu hög tid att agera. Vi uppmanar därför Sveriges regering att prioritera tre områden:

* Att arbeta för att FN-mandatet Minurso även ska innefatta övervakandet av brott mot mänskliga rättigheter. Parallellt bör Sverige arbeta för att den utlovade folkomröstningen genomförs snarast.

* Sverige bör garantera att folkrätten respekteras och fortsatt verka för att exkludera västsahariska varor ur handelsavtal med Marocko.

* Sverige bör fördöma Marockos agerande mot FN:s generalsekreterare och mot FN som institution samt arbeta för att vapenvilan som råder inte bryts.

ANNONS

Att omvärlden har låtit ockupationen av Västsahara fortgå i så många år är i sig en katastrof. Den svenska regeringen bör snarast markera mot Marockos agerande mot FN och protestera mot det upptrappade våldet. Sverige kan och måste spela en avgörande roll för att värna en FN-process med målet om ett fritt Västsahara.

Gabi Björsson

generalsekreterare Afrikagrupperna

Julia Finér

ordförande Emmaus Stockholm

Kari Berg

biträdande generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Anna Sundström

verksamhetschef Olof Palmes Internationella Center

ANNONS