Sveriges Radios värdegrund brast i lördagens sändning av programmet "Fråga vad du vill" i P3, skriver Marie Sandberg.
Sveriges Radios värdegrund brast i lördagens sändning av programmet "Fråga vad du vill" i P3, skriver Marie Sandberg. Bild: Arkivbild: Jack Mikrut / TT

SR-program normaliserar mäns våld mot kvinnor

Varför hjälper SR till att normalisera mäns våld mot kvinnor? Den frågan är relevant att ställa sig efter lördagens program "Fråga vad du vill i P3" där en harcoreporrstjärna är gäst i studion, skriver journalisten Marie Sandberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Sveriges Radio finansieras av lyssnarna och har ett tydligt uppdrag i att vara ett föredöme när det gäller publicistik, kvalitet och integritet. Sveriges radio hävdar också principen om alla människors lika värde, vilket innebär att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män och ta avstånd från rasism, våld och brutalitet.

Den värdegrunden brast i lördags.

Mitt på dagen när även barn lyssnar på radion, sänder P3 sitt program "Fråga vad du vill i P3" som intervjuprogram där lyssnarna får ställa sina frågor till inbjudna gäster. Gäst den 6 oktober är en hardcoreporrstjärna.

Inför programmet skrivs det bland annat på Sveriges radios hemsida:

ANNONS

"Vad är det konstigaste som hänt under en porrfilmsinspelning? Hur är det att sexa loss framför ett helt kamerateam? Vad är för rough för en hardcoreporrskådis?"

Programmet sänds vid lunchtid på lördagen. En tid då radion står på i många hem, bilar och andra platser där barn befinner sig.

Gästen Sanna får bland annat frågan om vad som är det mest extrema hon varit med om i porren. Hon beskriver då en sexuellt våldsam och hotfull situation:

"Det var en BDSM-film där jag blev fastbunden och piskad väldigt hårt. Det gjorde väldigt ont. Det var inte ens skönt egentligen. Jag skulle aldrig göra om det igen".

Normaliserar våld mot kvinnor

Programmet marknadsför porrindustrin och hjälper till att normalisera mäns våld mot kvinnor. Det gör det dessutom i en glad och lättsam ton. Det är beklagligt och skamligt.

Sveriges radio bör fundera över lämpligheten i att sända detta program då det står i bjärt kontrast till er värdegrund om allas lika rättigheter.

Ansvarig utgivare och alla inblandade i programmet, allt från producent till programledare, ni bör fråga er själva hur ni tänkte. Hur tänkte ni vid valet av gäst samt tidpunkt för sändningen?

Ni har enligt sändningstillståndet ett särskilt ansvar för att väga in om det kan finnas barn bland lyssnarna.

Programmet sänds vid lunchtid på lördagen. En tid då radion står på i många hem, bilar och andra platser där barn befinner sig.

ANNONS

Bryter mot egen policy

I Sveriges radios policy står det bland annat att läsa:

"Efter klockan 21 antas inte barn lyssna på radio. Ibland kan det också vara befogat med en varning före inslaget, även om det sänds kvällstid. Våldsskildringar förekommer också i exempelvis teaterpjäser och annat fiktivt material. Då gäller också att vi är noggranna vid valet av tidpunkt för sändningen. Det som är acceptabelt en sen kväll kanske inte är det dagtid, när barn kan lyssna. Ibland kan det också vara befogat med en varning före programmet eller en varningstext på sverigesradio.se."

Ingen varning görs innan programmet sänds. Någon form av varningstext förekommer heller inte på Sveriges radios hemsida.

Porren är en mångmiljardindustri som tjänar pengar på kvinnoförnedring och kvinnovåld. Det är beklagligt och en skam att public service är med och understödjer denna industri.

Marie Sandberg

journalist och administratör för metoouppropet #allavi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS