Valfrihet. Vuxna kan ofta besluta själva om de vill bära slöja. Små flickor kan inte välja på samma sätt, skriver debattörerna.
Valfrihet. Vuxna kan ofta besluta själva om de vill bära slöja. Små flickor kan inte välja på samma sätt, skriver debattörerna.

Små flickor ska slippa bära slöja

Det är stor skillnad mellan slöja på vuxna och slöja på barn. Vill man bära slöja som vuxen så kan man ofta själv besluta om detta. Men kan en liten flicka på 6-7 år göra ett eget val att vilja bära huvudduk, skriver Anna-Lena Holberg (M) och Marie Jungtell, Moderatkvinnorna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi tycker att små flickor ska slippa bära slöja och vi vill börja inom förskola och skola. Vi är medvetna om att ett förbud inte är möjligt i dag men vi anser att frågan är oerhört viktig och att vi därför behöver få till stånd en diskussion kring hur vi kan underlätta för små flickor att slippa bära huvudduk. Frågan är inte enkel och det finns många olika åsikter om hur samhället bör agera.

Det är stor skillnad mellan slöja på vuxna och slöja på barn. Vill man bära slöja som vuxen så kan man ofta själv besluta om detta. Små flickor kan inte på samma sätt själva välja att bära, alternativt slippa bära huvudduk. Dessutom handlar detta om jämställdhet mellan könen. När man ser en familj som är ute i det vackra sommarvädret där pojken har shorts och t-shirt på sig medans flickan bär lång kjol, långärmad tröja och huvudduk, ja då blir den bristande jämställdheten väldigt tydlig.

ANNONS

Komplex fråga

Frågan om huvudduk är komplex. I Sverige är religions- och övertygelsefriheten väl etablerad och Skolverket har kritiserat skolor som försökt förbjuda elever att bära slöja. I Barnkonventionen slås fast att barn har rätt till religionsfrihet och vissa menar att detta innebär att barn som vill bära slöja och andra religiösa symboler ska få göra det. Vi anser att man i detta sammanhang måste ställa sig frågan huruvida en liten flicka på 6-7 år kan göra ett eget val att vilja bära huvudduk? Diskrimineringsombudsmannens (DO) bedömning är att religionsfriheten innefattar att bära religiös klädsel. Således menar DO att om en skola beslutar att förbjuda elever att bära slöja så kan detta beslut anses strida mot lagen om förbud mot diskriminering.

Minderåriga som lever i patriarkal och religiös kontext har mycket svårt att hävda en egen vilja. Sara Mohammad, grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime och hedersdoktor vid Linköpings universitet, har själv blivit könsstympad och påtvingad huvudduk som barn. Hon intervjuades för ett tag sedan i GP kring hedersförtryck och uttryckte då följande: ”Jag vill förbjuda slöja på barn. Om politikerna inte vågar göra det, utifrån att små flickors kroppar sexualiseras, så borde man göra det för barnens religionsfrihet”.

ANNONS

Öppen diskussion

Vi vill ha en öppen diskussion kring slöja på små flickor och vi tror att det är lämpligt att börja denna diskussion inom förskola- och skola. Vi kommer driva på för att få en sådan till stånd. Vi måste sätta de enskilda flickornas situation och behov i fokus och vår förhoppning är att vi i Sverige verkar för att flickor i förskolan och upp till årskurs 5-6 i grundskolan slipper bära huvudduk.

Anna-Lena Holberg (M)

Marie Jungtell (M)

vice ordförande och ordförande i Moderatkvinnorna i Lerum

ANNONS