Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sluta ge oss utegångsförbud!

  Att vara synskadad betyder i dag att Göteborgs färdtjänst beslutar över vad vi gör på vår fritid. Vilken annan grupp hade accepterat det? Vi utgår ifrån att alla människor har lika värde. Det är dags för staden att bevisa detta och häva utegångsförbudet, skriver bland andra Alireza G Alipour.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Skulle du tycka att det var i sin ordning att ha husarrest efter kl 23 varje kväll, bara för att du inte kan använda en app? Skulle du acceptera att inte kunna träffa vänner, dra ut på krogen eller passa barnbarnen när du vill? Det skulle bli ramaskri bland göteborgarna om man tvingades stanna hemma hela kvällen för att kommunledningen bestämt det.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Detta är den vardag som vi tvingas leva i. Av ekonomiska skäl beslutade Göteborgs färdtjänst att resor inte kan bokas via telefon efter kl 21. Fram till kl 23 kan akuta resor bokas via telefon. Därefter hänvisas man till en app som inte går att använda om man ska boka till ledarhund, bomöppning eller har andra speciella behov.

  Att själv ha makten över sitt liv och därmed känna en frihet och trygghet i vardagen är viktigt för att man ska uppleva en god livskvalitet.

  Vi ställer oss frågande till varför de inte kan ta emot nya bokningar när trafikledningen har öppet för ombokningar?

  Aktiv fritid viktigt

  Att ha en aktiv fritid samt att kunna umgås med släkt och vänner är något som är viktigt för alla människor. Att själv ha makten över sitt liv och därmed känna en frihet och trygghet i vardagen är viktigt för att man ska uppleva en god livskvalitet.

  Om man jämför med ordinarie kollektivtrafik så går den dygnet runt. Likaså kan vem som helst sätta sig på cykeln eller kliva in i sin bil. Enligt Färdtjänstlagen ska färdtjänsten jämställas med kollektivtrafiken, vilket vi upplever endast sker när det gynnar just färdtjänsten.

  Diskriminering

  Vad är det om inte diskriminering att enbart neka personer med funktionsnedsättning att hitta på saker när vi vill? Vi väljer inte att vara beroende av färdtjänsten. Det är snarare något vi skulle välja bort då man aldrig vet om bilen är i tid, hittar rätt eller om vi blir bemötta med respekt.

  Vi kräver att Göteborgs färdtjänst gör om och gör rätt. Vi utgår ifrån att alla människor har lika värde. Dags för staden att bevisa detta och häva utegångsförbudet.

  Alireza G Alipour

  ordförande Synskadades r iksförbund Göteborg

  Astrid Sten

  ordförande Unga rörelsehindrade Göteborg

  Mathias Palm

  ordförande Unga med synnedsättning Göteborg