Slam från reningsverk hotar folkhälsan

Högfluorerade farliga ämnen, PFAS, är oerhört svåra att bryta ner och samlas till stora delar upp i våra reningsverk. De är ytterligare ett skäl till att sluta sprida ut avloppsslam på våra åkrar, skriver Ren Åker Ren Mat.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Miljögifter, 11/2

Dagligen stoppar vi i oss gifter som går under samlingsnamnet PFAS, högfluorerade farliga ämnen, som är oerhört svåra att bryta ner och därför till stora delar samlas upp i våra reningsverk. Gifterna kommer från vanliga föremål – kläder, skor, bakplåtspapper, diskmaskiner med mera. Många av dessa ämnen hamnar i den matjord som gödslas med slam, varifrån de når vår mat och därigenom våra kroppar, där de påverkar hormonsystemet, förmågan att få barn och kan orsaka cancer.

Anna Linusson och Anders Finnson varnar på GP Debatt för dessa ämnen. De uppmanar handeln att fasa ut de giftiga produkterna till 2018 och konsumenterna att välja miljömärkta produkter.

ANNONS

Hamnar i slammet

Men det räcker inte, för det tar lång tid att bli av med alla giftiga produkter, även om de försvinner från butikerna. Mycket kommer att finnas kvar länge i hemmen, på loppmarknader, soptippar och skrotanläggningar och ständigt kommer nya oprövade ämnen in på marknaden, där vår tandlösa kemikalielagstiftning låter dem härja fritt innan deras farlighet är bevisad! Via avloppsledningarna når de giftiga ämnena reningsverken, där stora delar stannar i slammet.

Är det vettigt att lägga ut detta slam på åkermarken? I dag har Livsmedelverket påvisat sådana miljögifter i mjölk, ägg och kött. De finns i både navelsträngsblod och bröstmjölk. Det är förståeligt att representanterna för Svenskt Vatten, reningsverkens paraplyorgan som organiserar slamspridningen, nu är oroade. Många bönder tvekar redan att ta emot slammet.

Nätverket Ren Åker Ren Mat har länge varnat för att hormonstörande ämnen, resistenta bakterier och tungmetaller sprids genom slamgödsling. Linussons och Finnsons artikel bekräftar våra farhågor. Vågar vi hoppas att Svenskt Vatten själva också drar slutsatsen att slamgödslingen snarast måste upphöra?

ANNONS

Lena Jarlöv

arkitekt, Ren Åker Ren Mat

Lasse Odén

civilingenjör, Ren Åker Ren Mat

ANNONS