Slå inte undan benen på pensionsspararna

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Regeringens beslut att fullfölja slopandet av avdragsrätten på pensionssparande är ett cyniskt sätt att behandla ett i grunden samhällsekonomiskt sunt sparande.

Förre finansministern Anders Borg beskrev beskedet att slopa avdragsrätt på pensionssparande på 12 000 kronor från 2015 som ett sätt att förenkla skattesystemet. Sparandet kunde styras över till den nya sparformen Investeringssparkonto – ISK. Efter valet fanns goda möjligheter för den nya regeringen att tänka om.

På Pro Skandia är vi därför besvikna. Pro Skandia är en fristående förening med över 5000 medlemmar för försäkrade i Skandia. Frågan berör emellertid miljontals pensionssparare. Vi vill därför uppmärksamma riksdagen på att finansdepartementet slagit in på en kortsiktig och skadlig väg. Media rapporterar dagligen över risken för att många svenskar nu slutar spara eller börjar spara i konstiga produkter.

ANNONS

Värre än så

Men det är värre än så. Pensionssparande i försäkringslösningar är inte som vilket annat sparande som helst. Det är en försäkring. Pengarna betalas ut oavsett hur gammal man blir, är inte utmätningsbara och familjen skyddas ofta genom efterlevandeskydd. Premien är sjukförsäkrad genom en premiebefrielse vid sjukdom och olycksfall.

Finansdepartementet verkar även ha missat att när premieinbetalningarna upphör slutar också försäkringarna att gälla som det var tänkt. De som fått sämre hälsa kommer inte att kunna teckna en ny försäkring med samma villkor. Denna grupp av försäkrade lämnas därför utan fullgott försäkringsskydd. Detta är inte ett rimligt sätt att hantera ingångna avtal.

Vi pratar om ett sparande som ofta sträcker sig över 50 år – från den första insättningen till den sista kronans uttag. Pensionskapital möjliggör långsiktiga investeringar för livbolagen, till exempel i järnvägar, hamnar, tunnelbanor, med mera. Internationellt har OECD, G20 och Världsbanken uppmärksammat pensionssparandets betydelse för näringslivets utvecklingskraft.

Överger tredelat system

Pensionssystemet består av tre delar – den offentliga pensionen, tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar. Risken fördelas på tre parter – staten, arbetsgivarna och individerna. Men nu är vi på väg bort ifrån detta utan att något nytt kommer i dess ställe.

1. Bromsen som ska balansera det offentliga pensionssystemet i tid med låg tillväxt har slagit till vid ett flertal tillfällen. Det berör 1,8 miljoner pensionärer. Enligt Pensionsmyndigheten kommer personer födda 1970 som går i pension vid 65 år endast kunna räkna med att få ut omkring 45 procent av slutlönen från det offentliga pensionssystemet.

ANNONS

2. Kapitalet i dagens kollektivavtalade tjänstepensioner är inte lika säkert som när pensionsnivån garanterades av arbetsgivaren. Individen kan inte längre förutse utfallet. Samtidigt lämpas ansvaret för valet mellan olika förvaltare av kapitalet över på den enskilde pensionsspararen. Osäkerheten förstärks av att sena löneökningar i livet ger lägre pension i förhållande till slutlönen.

3. Kvinnorna har låga pensioner och särskilt behov av att komplettera med eget, tryggt pensionssparande. Enligt SCB pensionssparar 40 procent av alla kvinnor i åldern 20 – 64 mot 30 procent av männen.

Tänk om!

Vi på Pro Skandia vill i stället att:

  1. Privatpersoner får samma möjlighet till kompletterande avdrag för pensionsavsättningar som en arbetsgivare får göra för sina anställda eller en egenföretagare får göra genom sitt företag.
  2. Pensionssparande ska kunna dras av i deklarationen och få skattekredit som betalas tillbaka när pensionen betalas ut.

Slopandet av pensionsavdraget väntas öka skatteintäkterna med cirka 2,9 respektive 4,6 miljarder kronor för 2015 och 2016. Det är ett kortsiktigt budgettänkande som missar att det flyter in betydligt mer pengar till staten dels genom beskattningen av utfallande belopp, dels genom avkastningsskatten. För att få in snabba pengar i dag sågar regeringen med andra ord av näringen till långsiktigt hållbart skatteinflöde.

Så, tänk om i Finansdepartementet – hjälp människor i stället för att slå undan benen för dem! Ändra inte villkoren över en natt vid årsskiftet.

Leif Hansson

ordförande i Pro Skandia

Harry Wide

aktuarie och ledamot i Pro Skandias styrelse

Göran Melchior

livförsäkringsjurist och ledamot i Pro Skandias styrelse

ANNONS
ANNONS