Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Släpp övertron på att alla måste bli akademiker

  DEBATT: Det går inte längre att tro att vi kan utbilda alla till akademiker. De nya jobben måste skapas efter människors olika villkor och förutsättningar, skriver Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Sverige står inför en enorm utmaning att skapa jobb i framtiden. Vi är inte ensamma om den men vi har en barriär att ta oss över. Hur utmanar vi vårt nuvarande tankesätt så att vi kan skapa enklare jobb i den verklighet som nu faktiskt uppstår? För vi står inför en förändrad befolkningsstruktur där vi måste få människor i arbete snarast möjligt. Då måste jobben skapas efter deras villkor och förutsättningar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det går inte längre att tro att vi kan utbilda alla till akademiker. Borta är denna gamla svenska välfärdstanke som funnits med sedan 50-talet. Det gick då, men det kommer inte att gå i framtiden med dagens utveckling.

  Prio ett – ett jobb

  Det finns en övertro på att alla ska ha akademisk utbildning och arbeta inom tjänstesektorn där alla företag helst ska etableras. Människor som kommer hit har inte haft samma chans till utbildning och därför måste jobb skapas som är lämpade för fler. Alla ska givetvis få samma förutsättningar att utbilda sig men prio ett måste vara att förse alla med ett jobb. Det är en framgångsfaktor då människor genom ett arbete kommer i kontakt med andra i samhället och integrationen går därmed snabbare. Frågan blir då således: hur skapar vi enkla jobb?

  Hitta nya vägar

  Det första som måste ske är att lösa knuten som facken har bundit upp sig i. Även facken måste utmana sitt tankesätt och hitta nya vägar framåt i stället för att envist stå och stampa på samma ställe. Politiken måste tydligt öppna upp för dialog och diskussion om olika alternativ som till exempel lägre arbetsgivaravgifter.

  Det andra är att värna om den tillverknings- och serviceindustri vi redan har i Göteborg. Vi bör arbeta mycket hårdare för att få fler företag inom dessa branscher till vår stad.

  Det tredje är en skattemodell som erbjuder lägre skatt för de som har lägre löner för att det ska löna sig att arbeta i stället för att få bidrag.

  Theo Papaioannou (VV)

  partiledare, Vägvalet

  Tom Heyman (VV)

  vice partiledare

  Catarina Pettersson (VV)

  partiombudsman