Sjukvården behöver finansieras fullt ut

Att flytta problemen från sjukhusens akutintag in på avdelningarna löser inga problem. Framför allt inte underfinansieringen av sjukhusen, skriver Monica Djurner (V) och Can Altıntaşlı (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Vårdplatsbrist, 26/7 och 1/8

Johnny Böndt (M) menar i sitt svar på Vänsterpartiets debattartikel att mer pengar inte löser allt. Först och främst är vi tacksamma att överhuvudtaget få höra något från ordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse. Vi vet nämligen efter otaliga försök att få till stånd något svar på de flertalet inskickade uppropen och signerade breven där vårdpersonal på Sahlgrenska ber om hjälp, att det nästan uteslutande alltid uteblir ett svar från den styrande majoriteten.

Underfinansierad

Som politiskt aktiva och sjuksköterskor på SU menar vi att det stämmer att fler har anställts inom sjukvården på regionens sjukhus. Vi har blivit fler, men inte av personal som kan vara ute i vården. Fler administratörer och andra yrkeskategorier som ska avlasta men som ändå inte kan utföra vårdpersonalens arbete.

ANNONS

Vi vårdpersonal har länge arbetat i en verksamhet som varit underfinansierad vilket drabbat personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten. Akutflödena ser bättre ut med resultatet att vi haft historiskt höga överbeläggningar på avdelningarna. Man har helt enkelt flyttat problemen från akutintagen in på avdelningarna.

Nedåtgående spiral

Skattepengar ska utan tvekan spenderas på ett klokt och eftertänksamt sätt med ett längre perspektiv än till en årsbudget. Vi menar att det är tydligt att vi varit underfinansierade länge och att regionens sjukhus befunnit sig i en nedåtgående spiral länge. För att vända utvecklingen behöver vi investera för att senare på längre sikt bygga en trygg och säker sjukvård.

Monica Djurner (V)

Can Altıntaşlı (V)

sjuksköterskor på SU och regionkandidater för Vänsterpartiet i valet

ANNONS