Christofer Fjellner (M), Europaparlamenatriker, utskottet för internationell handel
Christofer Fjellner (M), Europaparlamenatriker, utskottet för internationell handel

SD och MP:s kamp mot frihandel drabbar fattiga

Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har bildat en ohelig allians i kampen mot utveckling i några av världens fattigaste länder. De jobbar med en dåres envishet för att behålla EU:s höga tullmur mot fattiga, skriver Christofer Fjellner (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|
 
    <strong>Christofer Fjellner</strong> (M) 
    <br> Europaparlamenatriker, utskottet för internationell handel 
   </br>
Christofer Fjellner (M)
Europaparlamenatriker, utskottet för internationell handel

Både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade nyligen för att chockhöja tullar mot länder som Namibia, Swaziland och Botswana. De tycker uppenbarligen att det är rimligt för dessa länder att möta EU:s hela tullmur den 1 december. Det hade varit ett hårt slag mot utvecklingen i länder som sakta men säkert tar steg från fattigdom till välstånd.

Det är sex fattiga länder i södra Afrika som gått samman för att teckna ett ekonomiskt partnerskapsavtal med EU. Det handlar om Namibia, Swaziland, Botswana, Sydafrika, Lesotho och Mocambique.

Det ekonomiska partnerskapsavtalet innebär att EU sänker tullar, de sänker tullarna mot varandra men kan behålla höga tullar mot EU i känsliga sektorer.

ANNONS

Ohelig allians

Men en ohelig allians av klassiska vänsterpopulistiska globaliseringsmotståndare och italienska och spanska protektionister, som ville skydda sina apelsinodlare, gick ihop för att försöka stoppa detta och i stället resa EU:s fulla tullmur mot Afrika.

Sverigedemokraterna valde att ansluta sig till de sydeuropeiska apelsinprotektionisterna och krävde tullmurar mot Afrika för att skydda oss från billiga apelsiner. Det var inte första gången Sverigedemokraterna röstade för att höja EU:s tullmurar mot Afrika. Så sent som i februari röstade de för att höja tullarna på olivolja från Nordafrika.

Sverigedemokraterna kallar ofta flyktingar från Afrika för ekonomiska flyktingar och menar att Sverige inte ska ta emot dem. I stället ska vi hjälpa dem på plats och skapa bättre förutsättningar för dem att stanna kvar i sina hemländer. Men varje gång SD får en chans att göra det, att göra något för att minska flyktingströmmarna till Europa, väljer de att låta bli. I stället gör de tvärtom och röstar för att öka flyktingströmmarna.

Tror sig veta bättre

Miljöpartiet valde att ansluta sig till de globaliseringsmotståndare som sätter sig över Afrikas fattiga. De tror sig veta bättre än demokratiskt valda företrädare från de afrikanska länder som vill ha ett ekonomiskt partnerskapsavtal med Europa. Vi vet nämligen att de vill det. Alla regeringar för de sex länder som omfattas av avtalet har skrivit under det och alla ländernas parlament har ratificerat det. Låt oss kalla det vad det är: nyimperialism.

ANNONS

Man kan fundera på vilka som är värst, Sverigedemokraterna som vill höja tullmurarna mot Afrika för att skydda oss mot billiga apelsiner eller Miljöpartiet som vill höja tullmurarna för att de tycker att det är bättre att låta folk svälta än att skapa förutsättningar för utveckling. Men svaret är egentligen rätt enkelt.

Stötande politik

Nonchalansen mot de fattiga ländernas önskemål om att använda handel med Europa som ett redskap för att nå välstånd är rent ut sagt stötande. Historien visar nämligen med all tydlighet att frihandel är ett av de bästa medlen att bekämpa fattigdom.

Man skulle kunna tro att Miljöpartiet som regeringsparti tagit till sig en mer verklighetsbaserad syn på hållbar ekonomisk utveckling, men de väljer i stället att med en dåres envishet jobba för att behålla EU:s höga tullmur mot fattiga. Det är hög tid att Miljöpartiet på riktigt gör upp med nyimperialismen och slutar agera som om de vet bättre än demokratiskt valda representanter i Afrika om vad som är bäst för dessa fattiga länders ekonomiska framtid.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamenatriker, utskottet för internationell handel

ANNONS