S har missuppfattat identitetspolitiken

Att bedriva feministisk politik med intersektionell analys betyder att se, kännas vid och analysera hur människor har det. Inte hur de är. Missuppfattar Socialdemokraterna begreppet identitetspolitik med flit, eller har de inte tänkt färdigt? skriver Teysir Subhi (Fi), Stina Svensson (Fi) och Martin Jordö (Fi).

ANNONS
|

Slutreplik

Identitetspolitik, 28/7 och 7/8

Socialdemokraterna vill se ökad jämlikhet och minskade klyftor i Göteborg. Gott så. Där är vi överens. I fråga om hur vi ska nå dit går åsikterna isär. Men vi kan konstatera att socialdemokraternas kraftiga sväng högerut på ideologiskalan inte riktigt har fungerat. Det är dödliga klasskillnader mellan olika stadsdelar i Göteborg i dag och på vissa spårvagnslinjer lever man i snitt nio år längre vid den ena ändhållplatsen jämfört med den andra.

När Socialdemokraterna lagom till valet lanserar ett ”offensivt 15-punktsprogram för lag och ordning” kryllar det av goda intentioner – men det är närmast generande ont om konkreta åtgärder. Det är klart att alla skriver under på att ”motarbeta knark” och ”främja goda krafter”. Men för att verkligen ringa in de insatser som krävs för att göra reell skillnad måste man orka göra mer än att redovisa sin önskelista.

ANNONS

Vi i Feministiskt initiativ driver politik utifrån en intersektionell analys. Det betyder att vi tar reda på hur maktstrukturerna i samhället ser ut, vilka som får mycket och vilka som får lite, hur människor mår, vad de saknar och vad de behöver. Vi utgår från de sju diskrimineringsgrunder som skyddas av lagen och vi arbetar för att driva en politik som säkerställer att alla människor, oavsett diskrimineringsgrund, omfattas av de – lika lagstadgade – mänskliga rättigheterna.

Översätter till separatism

Socialdemokraterna kallar det för identitetspolitik och översätter i nästa andetag detta omdebatterade begrepp till att handla om separatism. De menar att vi pratar om rättigheter som gruppangelägenheter i stället för gemensamma angelägenheter.

Vi menar att de har missuppfattat allting. Vi pratar inte om hur människor är. Vi pratar om hur de har det. Och vi vill arbeta för en rättvis och nödvändig förflyttning av resurser så att de som har minst får mer. Så att alla får samma chans att ta för sig av samhällets alla rum och känna samma trygghet.

Vi vill stå upp för dem som diskrimineras. De som på grund av sin funktion, färg, sexuella läggning, könsuttryck, ålder eller tro inte har samma möjligheter som du som passar in i normen.

ANNONS

Visst, Socialdemokraterna kan missförstå och felanvända begreppet identitetspolitik. Vi driver feministisk rättighetspolitik.

Vi vill också påminna om att det är lätt att avfärda politik om identitet som onödigt när ens identitet redan finns och alltid har funnits representerad i politiken.

Teysir Subhi (FI)

Stina Svensson (FI)

Martin Jordö (FI)

ANNONS