Rut- och Rot-avdrag skapar nya jobb

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 1 juli 2007 infördes avdraget för hushållsnära tjänster och har sedan dess bidragit till att göra det möjligt för fler att anlita hjälp i hemmet. Intresset för branschen har ökat kraftigt sedan de hushållsnära tjänsterna blivit billigare och mer tillgängliga. I en undersökning som Demoskop genomfört uppger närmare 300 000 svenska hushåll att de har använt sig av skatteavdraget.

Genom avdraget för husarbete underlättar vi för privatpersoner att bland annat reparera och underhålla den egna bostaden. Cirka en kvarts miljon personer har gjort avdrag för byggarbeten i hemmet förra året och åtta av tio byggföretag uppger att svartjobben har blivit färre sedan Rot-avdraget infördes.

ANNONS

35 000 nya jobb

Efter genomförandet har både Rot- och Rut-avdraget slagit alla förväntningar med en rad positiva effekter som följd. Nya företag och arbetstillfällen har skapats och tidigare svarta jobb har blivit vita. Exempelvis visar en ny rapport från Företagarna att avdragen för hushållsnära tjänster och för husarbete skapat minst 12 000 nya jobb och inneburit miljarder till statskassan. Samma rapport bedömer också de samlade effekterna kan vara uppemot 35 000 nya jobb.

Trots dessa framgångar så avfärdar vänsterpartisten Eva Olofsson skattelättnaderna för hushållsnära tjänster som ”subventionerad städning för rika”.

Och trots att servicesektorn i Sverige växer allt snabbare, vill Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna avskaffa avdragen för hushållsnära tjänster. Även avdragen för reparationer i hemmet genom Rot-avdraget ligger nu i farozonen om vi ska tro på Socialdemokraternas vårbudgetmotion för 2009. Sammantaget skulle detta såväl hota tusentals jobb i hela Sverige som försvåra för många familjer att få livspusslet att gå ihop.

Rödgröna fast i gamla spår

De förslag som Eva Olofssons eget parti och de andra i vänsterexperimentet själva hittills presenterat pekar i stället på helt andra prioriteringar. Trots tal och utfästelser om fler jobb har de rödgrönas politik fastnat i gamla spår. Kursen är tydlig – i deras värld är alla jobb inte lika mycket värda och ersättningar och bidrag ska höjas genom att göra det mindre lönsamt för vanligt folk att gå till jobbet. Partierna i vänsteralliansen väljer att byta arbetslinje mot bidragslinje.

ANNONS

Utöver att vänsteroppositionens politik kommer att innebära en ökning av antalet svarta jobb och slå hårt mot en servicesektor som har stor utvecklingspotential så kommer den också att betyda försämringar i människors vardag. Det kan tillexempel handla om ett medelålders par med barn i Göteborg som har det svårt att få dygnets alla timmar att räcka till.

Inför valet i höst är skillnaderna i svensk politik allt tydligare. Vänsteroppositionen prioriterar höjda ersättningar och bidrag genom att slå undan benen för servicesektorn och höja skatterna för vanligt folk.

Vi moderater och de andra partierna i Alliansregeringen står i stället för en samlad jobbpolitik där de uppskattade Rot- och Rut-avdragen är en av flera viktiga delar. Vi tänker fortsätta att stärka drivkrafterna för att arbeta och anställa, erbjuda människor stöd för att kunna hävda sig på arbetsmarknaden och säkra resurser till välfärdens kärna.

Sven Otto Littorin (M)

arbetsmarknadsminister

Susanna Haby (M)

kommunalråd i Göteborg

ANNONS