Regionens klimatarbete är tandlöst

ANNONS
|

I dag, torsdag den 29 oktober, ska Västra Götalandsregionen under pompa och ståt i konserthuset tillsammans med företrädare för kommuner, näringsliv, organisationer och akademi, underteckna en gemensam viljeyttring om det framtida arbetet för klimatet i Västra Götaland.

Men det är fortfarande inte fler vackra ord som räddar klimatet. I handling vill ju till exempel både socialdemokraterna och den borgerliga alliansen satsa flera miljarder på att bygga den sexfiliga motorvägen Marieholmstunneln mitt i Göteborg, trots att erfarenhet och forskning visar att det kommer att leda till mer trafik och därmed mer utsläpp utan att lösa trafikproblemen.

I regionens klimatstrategi vill man inte vara beroende av fossil energi år 2030. Men hur vi ska nå dit står skrivet i stjärnorna, för det finns i alla fall inte med i klimatstrategin, utan skjuts än en gång till framtiden. Regionens stolthet över sitt klimatarbete är grundlöst och till och med kontraproduktivt, eftersom det bidrar till en illusion om att klimatkrisen är på väg att lösas.

ANNONS

Klimatförändringarna kommer inte att vänta tills regionens politiker behagar agera. Visst kan det kännas svårt att kompromissa med sina tidigare hjärtefrågor, men alternativet – att kompromissa med naturens villkor – är ju faktiskt omöjligt.

Missuppfattat väljarstödet

Tyvärr vågar inte riktigt regionpolitikerna tro på att de har väljarnas stöd för att kraftfullt agera för klimatet. Men enligt senaste Eurobarometern anser 72 procent av svenskarna att klimatförändringarna är ett väldigt allvarligt problem. Det finns nu inget allvarligare problem för världen än klimatförändringarna, menar svenskarna enligt samma undersökning. Dessutom visar en undersökning från Intermetra Business & Market Research att de flesta är beredda att minska sin klimatpåverkan om de bara vet att andra åläggs att dra sitt strå till stacken.

Över hela världen finns det stöd för en radikalare klimatpolitik visar World Public Opinion. I lördags genomfördes spektakulära manifestationer genom 350.org på över 5 000 platser i nästan alla världens länder till stöd för att koldioxidhalten i atmosfären ska ner till 350 ppm, vilket i praktiken innebär att EU behöver minska sin klimatpåverkan med cirka 80 procent till år 2020, beroende på vilka risker vi tycker är rimliga att ta. Ett mål som till och med Svenska kyrkan har namninsamling för.

ANNONS

Regionens politiker tar inte sitt ansvar för klimatet och hoppas i stället på en rejäl portion tur, att det ska ordna sig ändå. Men om många väljare genomskådar deras tomma ballonger kan det stå dem dyrt i valet nästa år. Väljarna vill nämligen att politikerna tar ansvar för klimatet på riktigt.

Göran Hådén

Klimataktion

ANNONS