Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Undervisar

Pressa kommunerna att leverera bra praktikplatser

Vi ser ingen annan förklaring till problemen med att erbjuda fungerande lärarpraktik till oss studenter än att kvalitetssäkringen brister och att universitetet tar sig an fler studenter än det finns kvalitetsgranskade praktikplatser, skriver Lärarförbundet Student.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Lärarutbildningen, 7/11, 10/11 och 17/11

Ansvariga för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) skriver att tillgången på VFU-platser av hög kvalitet varit en förutsättning för utbyggnaden av antalet platser vid lärarutbildningen. Det är fina ord, men står i kontrast till den verklighet våra medlemmar vittnar om.

Alldeles för många lärarstudenter vid Göteborgs universitet berättar om felaktiga placeringar eller handledare som saknar rätt förutsättningar för sitt uppdrag. Det är heller inte ovanligt med berättelser om hur universitetet fått information om brister på specifik skola, men ändå väljer att fortsätta skicka studenter dit. Vi ser ingen annan förklaring än att kvalitetssäkringen brister, och att universitetet tar sig an fler studenter än det finns kvalitetsgranskade VFU-platser.

Vår lagstadgade rätt

Rätt förutsättningar för VFU i form av rätt åldersgrupp och rätt ämnen är vår lagstadgade rätt som lärarstudenter. Det är också en förutsättning för att vi ska bli så skickliga lärare vi vill bli. Därför är det av största vikt att de avtal som ska tas fram sätter press på de huvudmän som inte levererar kvalitet. Då lärosätet tar in långt många fler studenter än vad hela Göteborgsregionen ackommodera i sina skolor är det också viktigt att detta innehåll får spridning till alla de VFU-avtal som universitetet sluter. Vi hoppas att Göteborgs universitet tar studenternas frustration på allvar.

Det är glädjande att ansvariga I sin replik visar att de också ser de brister vi ser, och utvecklar verksamheten. Vi ser fram emot en fortsatt dialog. Tillsammans kan vi skapa en bättre lärarutbildning.

Matilda Gustafsson

ordförande Lärarförbundet Student

Oskar Hellström

sammankallande Lärarförbundet Student Göteborg

Se mer från - Debatt: Lärarutbildningen
Mest läst