Politikerna vill bygga bort ett historiskt torg

Det går att göra något bättre än den parkeringsplats som Skanstorget är i dag. Så länge torgytan finns kvar har vi och kommande generationer möjligheter att utforma Skanstorget efter aktuella önskemål, skriver Claes Caldenby, Skanstorgets strategigrupp.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Skanstorget, 26/10

Att läsa Jahja Zeqirajs (D) inlägg om Skanstorget i GP (26/10) är en omtumlande upplevelse. Allt vänds till sin motsats, som i storebrors ”newspeak” i Orwells roman 1984. Att bygga bort torget med påtaglig skada på riks- intresset kallas för att ”hitta kopplingar till det förflutna”. Att bygga bort bostadsbristen, där alla vet att de höga kostnaderna är ett huvudproblem, ska ske genom att bygga där det är som dyrast, i centrum. 200 lägenheter i sjuvåningshus är att ”tillgängliggöra” torget och vårda kulturella värden. En omröstning där alternativet att bevara torget inte finns med är ”unikt, direktdemokratiskt och transparent”. Att få välja mellan tre utformningsalternativ när planarbetet inte ens påbörjats låter göteborgarna ”på ett meningsfullt sätt påverka stadens utveckling”.

ANNONS

Det är inte lätt att veta om Zeqiraj tror på det han skriver eller om han bara försöker lura oss. Oavsett vilket är det illa.

Utan transparens

Politikerna i Göteborg vill bygga bort ett historiskt torg och för att göra det kör de över sitt eget stadsbyggnadskontor. De misstror professionell kunskap och suffleras av Yimby med lösryckta hänvisningar till forskning. Och de stoltserar med att en procent av göteborgarna röstat på de tre förslagen. Dessvärre finns det en metod i galenskapen. Den lilla högst läsvärda skriften ”Hur kunde det bli så här?” visar utifrån tre projekt i Stockholm hur politiker systematiskt rundar reglerade planprocesser och professionell kunskap. Det sker utan helhetssyn och transparens och kvaliteten blir lidande.

Vi håller med Zeqiraj om en sak: det går att göra något bättre än den parkeringsplats som Skanstorget är i dag. Om vårt samhälle, rikare än någonsin efter all tillväxt, inte har råd kan man börja en stegvis utveckling. Så länge torgytan finns kvar, med eller utan parkering, har vi och kommande generationer möjligheter att utforma Skanstorget efter aktuella önskemål.

Rösta därför på Göteborgsförslaget nr 728: ”Ett bebyggt Skanstorget kan aldrig återskapas!”.

Claes Caldenby

Skanstorgets strategigrupp

ANNONS