"Politiker, sluta att prata som papegojor"

Demokratin i Sverige är hotad just för att politiker pratar mer eller mindre likadant. Att de är papegojor i stället för att vara sig själva, skriver GP:s retorikexpert Elaine Eksvärd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 10/1 kliver Barack Obama upp i sin hemstad Chicago för att hålla ett ”farewell speech”. Han var politikern som kandiderade 2008 och han lät inte som andra politiker. Han lät som – Barack Obama. Man förstod honom, han ingav hopp och visade förståelse för folks känslor. Han var lyhörd och talade därefter.

Det senare kan man tycka vara en självklarhet, men många politiker i dag är mer lyhörda för strateger och PR-konsulter och talar därefter. Konsulterna gör en mätning och ser att ord som ”jobb” och ”invandringen” är det som bäst får folks uppmärksamhet. Politikerna kliver in likt papegojor i debatterna och upprepar ”jobben”, ”anpassning” och ”integration” i trovärdig men också identisk stämma. Svenska debatter har blivit som Körslaget fast med en kör. 35 gånger sa Stefan Löfven (S) ”jobben” vid en debatt – då hade han fått ut budskapet. En sak missade han, ett budskap ska inte ut – det ska in. Du kanske blir citerad i tidningar som papegoja men du blir inte citerad av folket. Det borde vara varje politikers yttersta intresse: tala till folket utan att tappa ideologin för då tappas hela demokratin.

ANNONS

Ja, det är så illa att demokratin i Sverige är hotad just för att politiker pratar mer eller mindre likadant. Att de är ett gäng papegojor märks väl då de plötsligt börjat prata som Jimmie Åkesson (SD). Kanske har strategerna tipsat om att han har koll på en och annan fråga som folket vill ska lyftas? Oavsett så faller hela idén om demokrati när det inte finns olika alternativ att rösta på. ”Vi är olika, läs bara vårt partiprogram”, invände en partianhängare. Problemet är att vi inte ska behöva läsa ett partiprogram för att förstå det, det ska vara solklart så fort ni uttalar er.

Donald Trump är också lyhörd för folket. Han hör deras besvikelse och klagan och han ger dem syndabockar att projicera hatet på. Psykologiskt skickligt men inte särskilt långsiktigt. Frågan ”Men sen då?” kommer att komma. Vad händer efter muren till Mexiko?

För att någon annan än Donald Trump eller Jimmie Åkesson ska ha en chans i de kommande valen så ska de göra exakt som de och även Obama gjort – hitta sin egen röst. Studier visar att det folk uppskattar mest hos en kommunikatör är autenticitet. Det handlar alltså om att vara sig själv, först då kan du vinna förtroende. En som står för sina ideal vinner respekt trots att en annan inte delar dem, den som skiftar ideal med vinden tappar respekten.

ANNONS

Framgångsrik retorik för kommande val är den nyanserade och den som är tydligt skild från de andra politikernas retorik. Ett tydligt alternativ att rösta på som inte på något sätt kan blandas ihop med de andra.

Du kunde inte blanda ihop Barack Obama med hans opponenter. Du kunde inte blanda ihop Donald Trump med sina. Du kan heller inte blanda ihop Jimmie Åkesson med hans opponenter trots att de apar efter. Och varför det inte går att blanda ihop är av ett skäl: han var först.

Klyschan ”Var dig själv – alla andra är upptagna” passar rätt bra här. Men för att vara mer specifik till valet 2018 så blir rådet till svenska politiker: ”Var dig själv, Jimmie Åkesson är upptagen”. *

Elaine Eksvärd

retoriker

ANNONS