Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Blockerar. Så länge de temporära boendena är aktuella i Masthugget är hela den permanenta planen omöjlig att påbörja, skriver debattörerna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Permanenta bostäder hotas av flyktingboenden"

  De rödgrönas desperata jakt på temporära bostäder för nyanlända hotar stadsutvecklingen vid Masthuggskajen. 1 200 permanenta bostäder försenas kraftigt för ett hundratal temporära boenden, skriver Magnus Nylander (M) och Hampus Magnusson (M).

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vid fastighetsnämndens möte den 5/12 beslutades att ge det kommunala bostadsbolaget Framtiden AB tillstånd att söka bygglov för 150-200 temporära bostäder för nyanlända på de öppna ytorna bredvid Kommersen vid Första Långgatan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Beslutet är djupt beklagligt eftersom det riskerar att allvarligt störa, försena och i delar helt hindra den för göteborgarna så nödvändiga och viktiga stadsutvecklingen av hela Masthuggskajen.

  Projektet hotas

  Det aktuella området, från Järntorget i öster till Masthuggstorget i väster, är nu inne i en detaljplaneprocess där det planeras för cirka 1 200 permanenta bostäder och 3 000–4 000 permanenta arbetsplatser – ett projekt som nu hotas av de rödgrönas desperata jakt på boendelösningar för nyanlända.

  Platsen där det nu planeras för ”temporära” lösningar under 10–15 år behövs för bland annat en förskola och för dagvattenhanteringen i området. Där ska även byggas ett parkeringshus som dels ska hantera parkeringsfrågan i planområdet, dels ska utgöra en bullerskärm mot Götaleden.

  Faller inte dessa centrala pusselbitar på plats riskerar det att försena, försvåra eller rent av omöjliggöra byggnationen av det övriga området bort mot Järntorget.

  Riskerna i och hoten mot stadsutvecklingsprojektet vid Masthuggskajen har nu med ens blivit uppenbara och reella. Insatserna är höga och risken för att allvarligt störa, försena och i delar helt hindra byggnationen av 1 200 permanenta bostäder är stor.

  Desperata

  Fastighetsnämndens majoritet är uppenbarligen i sin desperation beredd att satsa göteborgarnas framtida bostäder och arbetsplatser till den eventuella prestigevinsten av några få temporära bostäder för nyanlända. Vi ser hellre ett ansvarstagande för en långsiktig stadsutveckling i Masthugget.

  Magnus Nylander (M)

  vice ordförande Älvstranden Utveckling AB

  Hampus Magnusson (M)

  2:e vice ordförande fastighetsnämnden