Dialog. Det handlar om att skapa ett medborgerligt engagemang som inte bygger på att tala om vad som är rätt eller fel utan ge människorna makt att förändra genom eget val, skriver Christer Ackerman.
Dialog. Det handlar om att skapa ett medborgerligt engagemang som inte bygger på att tala om vad som är rätt eller fel utan ge människorna makt att förändra genom eget val, skriver Christer Ackerman.

Nytt samtal krävs om brinnande bilar

Människor är inte hjälplösa. De engagerar sig när vi börjar diskutera saker som betyder något för dem. En ny framtid i Biskopsgården, Hammarkullen, Rosengård, Ronna kan bara skapas av de som bor där, skriver Christer Ackerman.

ANNONS
|

    <strong>Christer Ackerman</strong>
    <br> 
    <br> författare och expert på grupputveckling
   </br></br>
Christer Ackerman

författare och expert på grupputveckling

I USA arbetar HR-konsulter med inspiration från det gruppdynamiska området med ”Small Groups”. Mötespedagogiken i sex steg bygger på transformerande frågor och ökad medvetenhet.

1. Inbjudan. Att gå till ett möte är en frivillig akt. Människor måste känna sig inbjudna inte ditkallade. En inbjudan som skapar engagemang är viktigt.

2. Möjligheter. De som kommer måste snabbt inse att de själva är möjligheten. Ingen annan. Transformerande frågor utmanar. Vad kan vi som sitter här skapa tillsammans? Vilken skillnad kan vi göra? Frågorna kan bidra till perspektivskiftet: ”Vi är möjligheten till förändring”.

3. Ägarskap. Den vanliga bilden i mötessammanhang är att någon annan äger mötet. Att ändra på den bilden och få mötesdeltagarna att bli ägare av mötet och därmed framtiden är viktigt. Hur deltagande planerar jag att vara på det här mötet? Vad har jag själv gjort för att bidra till den förändring jag vill se?

ANNONS

4. Åsiktsskillnader. Vi ser saker på olika sätt. Därför är det viktigt att skapa utrymme för oliktänkande som något positivt. Fortsätter vi diskutera som vanligt utan att våga ifrågasätta varandra blir resultatet ofta ett mönster av det gamla vanliga. Vad har du sagt ja till som du inte menar?

5. Åtaganden. Ett åtagande kommer när människor börjar känna ansvar även för andra. Det handlar om att helheten ska bli bra. ”Det här ska jag bidra med för att vi ska lyckas”.

6. Gåvor. Att skapa en alternativ framtid är ingen lätt uppgift därför är det viktigt att stärka varandra i gruppen. Det vanliga är att fokusera på det som inte gick bra. Gåvor handlar om att bryta det mönstret och stärka varandra genom positiv feedback.

Skapar engagemang

”Small Groups” handlar om att skapa ett medborgligt engagemang som inte bygger på att tala om vad som är rätt eller fel utan ge människorna makt att förändra genom eget val.

Jag inbillar mig att ingen innerst inne tycker att det är vettigt att elda upp bilar, kasta sten på polisen eller massakrera ambulanser i området där man bor. Det är hög tid att samtala om saken där det händer.

Jag vill nog påstå att det brinner i knutarna.

ANNONS

Christer Ackerman

författare och expert på grupputveckling

ANNONS