Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ny egnahemsrörelse kan ge billigare bostäder

  Damma av egnahemsrörelsen från 1940-talet och ta fram detaljplaner så att vanligt folk kan få råd att bygga sig en egen bostad i Göteborg, skriver Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vi ser med glädje att de rödgröna nu föreslår att göra försök med att ta fram byggplaner som både byggföretag och byggemenskaper får ”bjuda” på. Det förslaget finns med i vår budget för 2018 och vi stöder det varmt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men det räcker inte. Vi har kunnat läsa i GP att Göteborgs är en emigrantstad där barnfamiljerna söker sig till andra kommuner för att kunna förverkliga sina drömmar om ett eget hus och därmed utarmar skattekraften i kommunen. Det måste till ett antal fler beslut som ökar utbudet av bostäder.

  Bygga sitt eget småhus

  Vårt förslag är att man nu återstartar egnahemsrörelsen från 1940-talet. Idén bakom den var att folk som inte var förmögna kunde bygga sitt eget småhus och bidra med kontantinsatsen genom eget arbete. Genom att erbjuda tomträtt undveks höga tomtpriser och man behövde inte låna pengar till kontantinsats och tomtinköp. Detta blev överkomligt för andra än bara de som hade mycket pengar.

  Man får nog säga att egnahemsrörelsen blev en framgång med områden som Bräcke, Utby och Fräntorp. Då fanns tillgång till lämplig mark i närheten av staden med möjlighet till god kollektivtrafik.

  Stora markinnehav

  Kommunen har stora markinnehav, bland annat på Hisingen som inte är lika lätta att försörja med kollektivtrafik, men det spelar mindre roll i en snar framtid när områden med villor och radhus kan få detta i form av självgående elektriska bussar som redan prövas på flera håll. Sådana bussar kan sörja för den lokala trafiken och mata till kollektivtrafikens stomnät för vidare transport i staden.

  Vi föreslår därför att Göteborgs kommun snabbt startar en egnahemsrörelse och tar fram lämpliga detaljplaner för denna. En sådan rörelse skulle dessutom pressa ner priserna på egnahem och bidra till att undvika en bostadsbubbla.

  Claes Westberg (VV)

  partiordförande Vägvalet

  Ove Bregeus (VV)

  medlem i Vägvalets stadsbyggnadsgrupp