Nu har vi fullt fokus på klimatet

Värmeböljor som hotar tillgången på vatten och ökar skogsbränderna. Mer extrema skyfall och översvämningar som bli allt värre för fattiga länder, Europa – och Göteborg. Klimathotet är inte långt bort. Det är här och nu. Och det går för långsamt att få ett mer klimatsmart samhälle. Göteborg genomför många viktiga åtgärder, men behöver göra mer för att vända utvecklingen, skriver Ulf Kamne (MP) och Elisabeth Undén (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi måste göra mer för att minska utsläppen så att vi når 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Därför driver Miljöpartiet på för att göra Göteborgs stad till en föregångare på klimatområdet. Göteborgs stad har tagit fram rapporten Fossilfritt Göteborg – vad krävs? för att utreda vilka åtgärder kommunen behöver ta till för att för att minska utsläppen och bidra till att nå 1,5-gradersmålet och klara sin del av Parisavtalet.

Första beslutet att tillstyrka utredningen är nu klubbat i Göteborg för. Lokalnämnden var först ut att fatta beslut om utredningen och skärper nu den omställning de redan påbörjat, utifrån utredningens krav. Enligt beslutet verkar de flesta åtgärder som lokalnämnden är ansvariga för inte ens bli särskilt kostsamma för kommunen, det finns därför ingen anledning att vänta.

ANNONS

Vi vet att klimathotet inte bara påverkar andra länder, utan även Göteborg. Det har vi sett redan i sommar med värmeböljan som hotar tillgången på vatten och vi ser allt fler skogsbränder. Därför måste vi göra vad vi kan för att minska utsläppen.

Vid sidan om trafiken är byggsektorn en av de största utsläppskällorna och Göteborgs stad bygger mycket. Cementindustrin släpper till exempel ut lika mycket växthusgaser som flyget. Lokalnämnden är ansvarig för många byggen i Göteborgs stad, därför är det bra att just lokalnämnden var snabb på bollen att ta ansvar.

Mindre betong

Lokalnämnden har påbörjat ett omställningsarbete, men kommer nu att se över hur användningen av betong kan minskas och skärpa kraven på leverantörernas transporter för att minska klimatutsläppen. Enligt rapporten är Göteborg en viktig global förebild i klimatarbetet. Göteborgs innovationsarbete med fossilfritt byggande har hela byggbranschens ögon på sig.

Initiativet till utredningen togs av Miljöpartiet i Göteborg. Det är ett känt faktum att Göteborgs stad måste minska sina utsläpp. Men vad som var okänt var vilka åtgärder som skulle vara mest effektiva att börja med, därför sjösattes utredningen som har gett tydliga resultat. 83 åtgärder har utredningen kommit fram till att Göteborgs stad behöver genomföra för att klara sin del av Parisavtalet.

ANNONS

Vi är glada att så många partier insett att vi måste göra detta och ställde sig bakom kraven på att minska utsläppen som kommer från konsumtionen. Vi är en stor stad, med stor påverkan på olika branscher, så vi vet att det vi gör har betydelse.

Kraven handlar om att minska de konsumtionsbaserade utsläppen av växthusgaser från Göteborg och vara nära noll år 2030. Det kommer bli fler tuffa beslut, men vi väjer inte för det, även om det kan bli tufft att få andra partier att gå med på. När förändringen är gjord skapar vi en skönare stad och en bättre framtid för våra barn. Vi vill kunna se oss själva i spegeln och tänka att vi gjorde det som behövdes.

Spara energi och byta bränsle

Utredningen handlar dock inte bara om byggande, utan även om att spara mer energi i kommunen, byta bränsle och förnya fordonsparken, installera fler solceller på kommunens tak, utveckla samverkan med företagen och mycket mer.

Miljöpartiet ställer sig bakom alla åtgärder som föreslås i rapporten och med detta beslut hoppas vi att övriga partier ska göra detsamma så att vi kan åstadkomma den förändring som är nödvändig för mänskligheten.

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling, vice ordförande i kommunstyrelsen

ANNONS

Elisabeth Undén (MP)

ordförande i lokalnämnden

ANNONS