Balansgång. Vi måste kunna bekämpa utmaningar med migration och integration såväl förebyggande som med lagar och straff, utan att dra alla muslimer och invandrare över en kam, skriver Poul Perris. På bilden Poul Perris och Jimmie Åkesson i SVT:s program "Nyfiken på partiledaren".
Balansgång. Vi måste kunna bekämpa utmaningar med migration och integration såväl förebyggande som med lagar och straff, utan att dra alla muslimer och invandrare över en kam, skriver Poul Perris. På bilden Poul Perris och Jimmie Åkesson i SVT:s program "Nyfiken på partiledaren".

Nu är öppna hjärtan viktigare än någonsin

Vi måste fortsätta att hålla våra hjärtan öppna. Tvärtemot vad många tycks tro så handlar inte ett öppet hjärta om naiv gränslöshet, eller ett omdömeslöst ”godhetsknarkande”, skriver Poul Perris.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    Poul Perris,leg läkare och psykoterapeut
Poul Perris,leg läkare och psykoterapeut

Att öppna sitt hjärta är en metafor för empatisk nyfikenhet och att man bryr sig om varandra. Helt enkelt en förutsättning för all form av hållbar samexistens. Ett öppet hjärta motsäger inte ramar, gränser och ansvar. De är också nödvändigheter. Men stanna gärna upp ett ögonblick och reflektera över det omvända – stängda hjärtan. Vilka blir vi då, vill vi verkligen gå den vägen med oss själva och vårt samhälle?

I dagens polariserade debattlandskap har vi hamnat i en situation där ett raljerande kring öppna hjärtan vinner alltmer ”likes” och stadigt mobiliserar politiska ideologier som står för en repressiv nationalism och för slutenhet.

ANNONS

Jag har träffat och samtalat med Jimmie Åkesson (SD) och ser honom som en artig och trevlig person. Han har i många situationer öppet mobbats och behandlats illa av media och meningsmotståndare. Det har varit trist att bevittna. Jag tror uppriktigt att han vill väl med det han står för och jag har odelad respekt för hans åsikter, men jag delar dem inte.

Moraliskt ansvar

I min värld är det var människas rätt i en demokrati att få vara heligt förbannad över sakernas tillstånd. Men med fri- och rättigheter följer skyldigheter och ansvar – formellt som moraliskt. En hållbar demokrati förutsätter i min mening ett moraliskt ansvar, bortom lagen. Ett ansvar som du inte formellt kan straffas för om du inte tar, men som behövs om samhället skall nå den sociala tillit som håller ihop det.

Vi måste kunna anta utmaningar med migration och integration såväl förebyggande som med lagar och straff, utan att dra alla muslimer och invandrare över en kam. Varje gång du delar tendentiös antimuslimsk propaganda eller uttrycker hat mot meningsmotståndare, oavsett partifärg, urholkas den fria demokratin. Det moraliska ansvaret för att hålla ihop samhället ligger alltid på oss själva, på dig och på mig.

Värderingar och färdväg allt viktigare

ANNONS

Inför förra riksdagsvalet medverkade jag i programserien ”Nyfiken på partiledaren” (SVT) där jag intervjuade samtliga partiledare om deras värderingar. Syftet var att komplettera sakpolitiska utfrågningar med en mer övergripande bild av vilket samhälle respektive parti strävar mot. Mycket har hänt i debatten sedan förra valet. Den kanske största förändringen är hur just värderingar och färdväg blivit allt viktigare frågor för väljare. Vi står vid ett ideologiskt vägskäl. Lyfter vi blicken och tittar ut i Europa och USA så ser vi att det är ett ödesval.

En partiledare kan vara artig och trevlig som person, men valet den 9:e september handlar om så mycket mer än om enskilda politikers sätt att föra sig. Vi står nu vid ett ideologiskt vägskäl och i en orolig tid är öppna hjärtan viktigare än någonsin. Glöm inte det när du nu lägger din röst!

Poul Perris

leg läkare och psykoterapeut

ANNONS