Ni sänker stadens ekonomi

Göteborgarnas gemensamma ekonomi måste styras upp innan det är för sent. Det rödgrönrosa styret väljer i stället att spenderar den gemensamma kassan i högre takt än pengarna kommer in, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Slutreplik

Göteborgs ekonomi, 16/9 och 21/9

När Socialdemokratiskt ledda Malmö lät en extern granskare analysera och beskriva stadens ekonomiska förutsättningar, ledde det till viktiga insikter. Till exempel visade utredningen på en nödvändig skattehöjning på över sex kronor om inte en målmedveten och ihållig effektivisering av stadens verksamheter omgående startades.

Här i Göteborg tycker sig det rödgrönrosa styret ha det underlag de behöver om vår stads villkor, men en fråga blir hängande i luften: Vilka slutsatser drar S, MP, V och Fi av denna information? Bekymret för Göteborgs alla skattebetalare som kämpar för att få sin egen ekonomi att gå ihop, är att de rödgrönrosa spenderar den gemensamma kassan i högre takt än pengarna kommer in.

ANNONS

Till löpande drift

Trots att de säger sig ha ”koll och grepp” om stadens ekonomi, plockar de obekymrat ut 770 miljoner ur stadens bolag och använder till löpande drift, det vill säga höjer kostnadsutvecklingen med nästan en miljard med hjälp av en ”tillfällig” bolagsutdelning. Så byggs ett strukturellt underskott upp. Ansvaret skjuts på framtiden.

Det måste vara högst besvärande för Socialdemokraterna att anse sig behöva vara V och MP till lags genom att gå med på diverse festliga ”gratis-arrangemang” som kostar miljoner för staden men som inte hjälper göteborgarna till en bostad, ett nytt jobb och en långsiktigt hållbar stad. Välfärden i Göteborg håller inte måttet, den riskeras nu ytterligare och skattebetalarna får ta notan. Allt detta trots att svensk ekonomi växer sig starkare och redan i dag har Göteborg en betydligt högre kommunalskatt än övriga storstäder.

Blir knappast glassig rapport

Göteborg behöver en extern, oberoende granskning av de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna för staden, samt förslag på åtgärder och handlingsalternativ. Risken är överhängande att det inte alls blir en särskilt glassig rapport, som de rödgrönrosa ser framför sig, utan tvärtom en kärv uppmaning om att styra upp göteborgarnas gemensamma ekonomi, innan det är för sent.

Socialdemokraterna i Malmö ansåg, till skillnad från här, att det var en klok idé att be om en oberoende granskning. Det tycker vi också. Om det är att ta ansvar eller inte är göteborgarnas sak att avgöra.

ANNONS

Jonas Ransgård (M)

kommunstyrelsens andre vice ordförande

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

David Lega (KD)

kommunalråd

ANNONS