"Nej, vi uppmanar inte asylsökande att ljuga"

Nej, Migrationsverket uppmanar inte människor att ljuga. Det är varken ett beteende eller en arbetsmetod som verket skulle ställa sig bakom och det är olyckligt om det har uppfattats så, skriver Stefan Bergman, Migrationsverkets region Väst.

ANNONS
|

Replik

Asylprocessen, 18/7

Så här ser processen ut: Ett avslagsbeslut får laga kraft först efter att domstolarna har gjort en självständig bedömning av ärendet, det är så rättsordningen ser ut i Sverige och som vi har att följa. Den sökande får då information om hur processen med att återvända till sitt hemland ser ut och det är sedan upp till den sökande att avgöra huruvida han eller hon vill medverka till det eller inte.

Eftersom vi bara arbetar med självmant återvändande måste vi såklart också förklara vad detta innebär, men samtidigt också berätta vad det kan innebära om man inte medverkar till vårt beslut, någonting som också är kopplat till vår informationsplikt som statlig myndighet.

ANNONS

Frågan är alltså inte längre huruvida man vill bosätta sig i Sverige eller inte. Den beslutsprocessen är i det fallet klar. Utan huruvida man vill återvända självmant eller inte. Det är den frågan som är omdiskuterad just nu. Har man uppgett för oss att man vill återvända självmant men saknar resehandlingar behöver man besöka ambassaden för att få sådana utfärdade, då får man också med sig ett intyg som man tar med sig till ambassaden.

Bedömer vi att den sökande inte vill medverka till återvändandet kan vi behöva överlämna ärendet till polisen som kan vidta vissa tvångsåtgärder till verkställigheten.

Stefan Bergman

t f regionchef för Migrationsverkets region Väst

ANNONS