Detta är ett brott mot barnkonventionens artikel 39 som slår fast att barn som utsatts för krig, våld, tortyr eller annan omänsklig behandling har rätt till fysisk och psykisk rehabilitering samt social återanpassning ”i en miljö som främjar barnets hälsa, självrespekt och värdighet” skriver debattörerna. På bilden: En syrisk migrant bär sitt barn på en busstation i Belgrad på vägen till Schengen-området.
Detta är ett brott mot barnkonventionens artikel 39 som slår fast att barn som utsatts för krig, våld, tortyr eller annan omänsklig behandling har rätt till fysisk och psykisk rehabilitering samt social återanpassning ”i en miljö som främjar barnets hälsa, självrespekt och värdighet” skriver debattörerna. På bilden: En syrisk migrant bär sitt barn på en busstation i Belgrad på vägen till Schengen-området. Bild: Marko Drobnjakovic

Nedläggningen av flyktingbarnkliniken strider mot lagen

Flyktingbarnmottagningen i Göteborg är en klinik för barn som har varit med om olika trauman, som att ha flytt krig eller varit barnsoldater. De flesta har utsatts för våld och lider av posttrauamatisk stress. Nu vill politikerna i Västra Götalandsregionen lägga ner mottagningen för att spara pengar. Detta skulle vara att frånta de allra sköraste barnen det enda stället där de kan få hjälp och vi menar att man bryter mot lagen om man gör verklighet av dessa planer, skriver bland andra Henry Ascher, professor och barnläkare Flyktingmottagningen.

ANNONS
|

Sara 8 år kommer till mottagningen efter en svår flykt där hon och storebror Ali blir beskjutna. Sara klarar sig med ett ytligt sår på huvudet medan Ali skjuts i magen. Ali har lovat mamma att ta henne till Europa efter att pappa avrättades. Istället får han vädja till andra människor att ta med sig Sara. Sara bor nu i ett familjehem men familjehemsföräldrarna har svårt att nå henne. På nätterna skriker hon av mardrömmar. I skolan är hon arg och slåss. På mottagningen vill Sara inte se oss i ögonen och hon säger att det bästa hade varit om hon dött när de sköt henne. Hon har alltid ont i magen men vägrar att visa sin mage för någon vuxen och hon gömmer det illa läkta ärret på huvudet under mössor och huvtröjor.

ANNONS

Traumatiserade föräldrar

Berättelsen om Sara är skapad utifrån de många barn vi möter vid Flyktingbarnmottagningen i Göteborg, som har ett regionalt uppdrag med både somatisk och psykiatrisk specialistkompetens för barn på flykt. Vi möter små och stora barn som är asylsökande, papperslösa eller har uppehållstillstånd, ensamkommande och barn i familj, barn som utsatts för övergrepp, trafficking eller som tvingats vara barnsoldater. Vi möter barn till traumatiserade föräldrar som inte fungerar liksom barn med skador, tidigare odiagnostiserade sjukdomar eller kognitiva svårigheter. I stort sett alla barn vi behandlar lider av komplex posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och 90 procent har själva utsatts för våld.

Flyktingbarnmottagningen startade 2008, mottagningen är unik i sin sammansättning och sitt arbetssätt. Arbetet har uppmärksammats nationellt och internationellt. Vi är en liten verksamhet med goda behandlingsresultat och många patienter. Trots det hotas verksamheten nu av en drastisk nedskärning till endast 2,5 tjänst, något som i verkligheten innebär en nedläggning. Orsaken tycks vara att VGR gjort sig beroende av de statliga bidrag för nyanlända som infördes 2016 och som nu dras in.

Bollats runt i vården

En nedläggning innebär att traumatiserade barn med erfarenhet av flykt blir av med den enda mottagningen i Västra Götalandsregionen med specialistkompetens avseende både somatik och psykiatri. Samtidigt finns det flera specialistmottagningar för vuxna inriktade på traumabehandling för krigs- och tortyrrelaterad PTSDVi ser att många av våra barn har bollats runt i vården utan att få hjälp. Detta är ett brott mot barnkonventionens artikel 39 som slår fast att barn som utsatts för krig, våld, tortyr eller annan omänsklig behandling har rätt till fysisk och psykisk rehabilitering samt social återanpassning ”i en miljö som främjar barnets hälsa, självrespekt och värdighet”. Vi menar också att VGR bryter mot hälso- och sjukvårdslagen genom att ställa en mycket sårbar patientgrupp utan den vård de behöver. Det finns flera specialistmottagningar i Göteborg för vuxna inriktade på traumabehandling för krigs- och tortyrrelaterad PTSD.

ANNONS

En nedläggning innebär att traumatiserade barn med erfarenhet av flykt blir av med den enda mottagningen i Västra Götalandsregionen med specialistkompetens avseende både somatik och psykiatri.

En nedläggning ter sig märklig mot bakgrund av att alla partier talar om betydelsen av att stärka integrationen. Forskning om barn på flykt visar att det på sikt är vad som sker i det nya landet som är avgörande för den långsiktiga hälsan. De barn som inte får hjälp med sina traumaskador har en avsevärt högre risk för långvarig framtida fysisk och psykisk ohälsa. Det innebär ökade risker för självmedicinering, missbruk, våld och kriminalitet. Flyktingbarnmottagningens nedläggning utgår från en besparing av en i sammanhanget försumbar kostnad. I själva verket kommer det att leda till avsevärt högre kostnader under lång tid framåt både samhällsekonomiskt och i form av mänskligt lidande. 2020 är det år som Barnkonventionen blev svensk lag. Barnkonventionen kom till för att skydda alla barn, men särskilt de mest utsatta.

Hantera sina trauman

När Sara är färdigbehandlad hos oss är hon allvarsam men ganska glad. Hon spelar innebandy, har en bästis och drömmer om att bli doktor. Hon har fått en hörapparat, fått hjälp med magontet som visade sig bero på en förstoppning och med att hantera sina trauman och sorgen över alla förlorade familjemedlemmar. Ali har hittats i ett flyktingläger i Turkiet, men med svåra skador efter skottlossningen. Ibland lyckas syskonen nå varandra på telefon. Då berättar Sara om målet hon gjorde i helgen, att hon vet en bra doktor som kan laga hans trasiga mage, att det finns en snäll psykolog att gå till om man drömmer mardrömmar, att tacos är jättegott, och om pallen hon gjort i träslöjden och som hon ska måla blå, eftersom det är hans favoritfärg. Familjehemmet har fått stöd och handledning av oss för att kunna ta hand om Sara.

ANNONS

Henry Ascher, professor, överläkare i barn- och ungdomsmedicin

Nadja Barenthin Lindblad, Specialistsjuksköterska, barn och unga

Jon Bergmark Överläkare i barn- och ungdomspsykiatri

Christina Eklund Leg. psykolog

Eva-Karin Gotting Specialistsjuksköterska, barn och unga

Ann-Sofi Hermansson Medicinsk sekreterare

Lina Lönnberg Leg. psykolog

Sofia Olausson Överläkare i barn och ungdomsmedicin, specialist i barn- och ungdomsneurologi med habilitering

Anna Olsson Leg.psykolog

Cina Rydergård Leg.psykolog

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS