Lovisa Johansson, folkbildningsansvarig, Unga Feministers nationella styrelse
Lovisa Johansson, folkbildningsansvarig, Unga Feministers nationella styrelse

MUF:s jämställdhet en bidragsberoende kuliss

MUF:s så kallade systemförändrande förslag flyttar runt på kvinnor inom samma ekonomiska underposition, sänker lönerna generellt men missar just systemet – rasismen, klassamhället och patriarkatet, skriver Lovisa Johansson, Unga Feminister.

ANNONS
|

Replik

Jämställdhet, 6/11

MUF efterfrågar ekonomiska reformer. Unga Feminister menar att extraarbetet för kvinnor i heterosexuella förhållanden – “vård av frisk man i hemmet” – tillsammans med att männen bara tar ut mindre än en tredjedel av föräldraförsäkringen gör att kvinnor inte klättrar på karriärstegen. MUF:s lösning är att använda skattepengar för att kompensera för rika mäns bristande ansvarstagande, så att rika kvinnors karriärer inte ska drabbas.

Bidrag föreslås bära upp fasaden om att åtminstone de väl bemedlade är jämställda. MUF vill inte luckra upp några maktförhållanden. De vill upprätta en jämställdhetsfasad – understödd av bidrag. Samtidigt beskrivs arbetslösa kvinnor som bidragsberoende.

ANNONS

Impotent flyttcirkus

MUF vill inte kvotera börsbolagsstyrelser, men däremot öka klyftorna bland kvinnor. Tanken är att flytta runt på spelpjäserna, men inom samma nivå. Det om något är en politik för de få kvinnorna. I stället för kvoteringen föreslår MUF systematiska reformer – men frågan är på vilket sätt systemförändring sker genom att “stärka drivkrafter till jobb och karriärmöjligheter.”

Unga Feminister ser att förslagen leder till högre konkurrens och stress bland kvinnor – som redan dominerar sjukskrivningsstatistiken – vilket till exempel syns i det kvinnodominerade läraryrket. Ett exempel i närtid är beslutet att lärare i Uppsala ska kunna få högre lön efter prestation, hur effektivt de arbetar, ett incitament till att bränna ut sig ännu mer.

Kraftfulla reformer

Vi behöver ekonomiska reformer som förändrar arbetsförhållandena i kvinnodominerade branscher. Exempel är höjda lärarlöner tillsammans med lägre arbetsbelastning samt fler yrkesgrupper i skolan såsom socialpedagoger och psykologer. Det om något vore att underlätta vardagen för kvinnor. Individualiserad föräldraförsäkring likaså.

Det stämmer att utlandsfödda kvinnor är arbetslösa i högre utsträckning – arbetarklassen är i hög grad utlandsfödd – och vid lågkonjunktur är det utlandsfödda som ryker snabbast från arbetsplatsen. Strävsamheten bland utlandsfödda valideras inte, och inte heller tidigare utbildning som inte är utförd i Sverige. Det krävs en inkluderingspolitik som validerar tidigare utbildning, ger permanent uppehållstillstånd snabbare, slutar bedriva hetsjakt på papperslösa samt höjning av anslagen till förenings- och kulturliv.

ANNONS

Ruckar inte maktordningen

Feministisk arbetsmarknadspolitik är både för de många och för de få. Jämställdhet kan aldrig uppnås genom klassförtryck - särskilt inte då kvinnor är lägst bemedlade inom alla samhällsklasser. MUF säger sig förespråka självständighet, men vill inte rucka på maktordningarna – rasismen, patriarkatet och klassamhället. En stor skillnad mellan Unga Feminister och MUF är att vi ser jämlikheten som mål i sig, medan det för MUF endast är ett medel för ekonomisk tillväxt.

Lovisa Johansson

folkbildningsansvarig

Unga Feministers nationella styrelse

ANNONS