Moderaterna saboterar miljöarbetet i EU

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nyligen avslutade FN:s klimatpanel IPCC sitt 36:e möte och den slutrapport de presenterade var det skarpast dokumenterade beviset för människans klimatpåverkan hittills. Med en arbetsgrupp bestående av hundratals forskare och experter från trettionio olika länder är slutsatsen tydligare än någonsin förr: Människans utsläpp är anledningen bakom de snabba klimatförändringarna.

Margot Wallström och professor Johan Rockström skrev nyligen en debattartikel som underströk en av IPCC:s mest oroväckande slutsatser. IPCC konstaterar nämligen att det nu finns en risk på nästan två procent att jorden kommer få se temperaturförändringar som skulle innebära miljontals människor på flykt och en total förändring av våra samhällen som vi ser dem i dag. Slutsatsen är drastisk och risken är reell. Att politiken ska agera i ett sådant läge borde vara självklart.

ANNONS

Tyvärr har de politiska reaktionerna på dessa slutsatser varit i bästa fall ljumma. Från EU:s håll har rapporten snarare lett till ett bakslag kring klimatfrågorna. Det mest slående exemplet på detta är att Tysklands konservativa regering med Angela Merkel i spetsen nu i veckan stoppade de skärpta kraven på utsläppsminskningar från bilindustrin. Både journalister och politiker vittnar om en stenhård lobbyverksamhet från den tyska bilindustrin, ett arbete som dessvärre verkar ha lyckats.

Motvilliga moderater

Men de tyska konservativa är inte ensamma om att motarbeta nödvändiga EU-regleringar i klimatfrågan. Även de svenska Moderaterna har visat sig vara ytterst motvilliga till reformer. I Europaparlamentet har Socialdemokraterna lagt förslag på att EU:s utsläppsminskning bör utvidgas från dagens 20 procent till 25 procent år 2020. Detta röstades ner med fyra rösters marginal. Moderaternas fyra parlamentariker avgjorde omröstningen till fördel för den knappa majoritet som röstade mot förslaget. Moderaterna har dessutom röstat mot den strategi för förnyelsebara energikällor som skulle gälla efter år 2020, samt i flera andra fall direkt motarbetat en klimatsmart politik.

Det duger inte att ha en statsminister som gång på gång poängterar behovet av ett Sverige som genom EU agerar kraftfullt för internationella klimatåtaganden när hans eget parti sedan saboterar miljöarbetet i Bryssel.

ANNONS

Vi kan inte längre blunda för de risker vi tar med framtida generationers välfärd och utveckling när våra folkvalda politiker utan tvekan röstar mot bättre vetande i den ödesfråga som klimatet har kommit att bli. Vi måste agera med gemensamma krafter, klimatfrågan kan inte lösas av oss som enskilda individer utan alla människor måste jobba mot samma mål. Men hittills har klimatfrågan varit ett stort politiskt och samhällsmässigt misslyckande.

Har ett moraliskt ansvar

Det är vårt moraliska ansvar att lämna över en bättre värld än den vi själva steg in i till våra barn och i nuläget riskerar vi att lämna över endast konsekvenserna av vårt slösaktiga leverne. År 2050 är det ungefär tvåhundra år sedan Europa började förbränna kol och olja i industriell skala. Det vore varken orimligt eller orealistiskt att vi som européer bestämmer oss för att 2050 är ett nödvändigt slutdatum för användningen av fossilt bränsle. Men om ett klimatneutralt EU ska bli verklighet behövs det en modig politik som tar till sig de forskningsrön som gång på gång upprepar samma tydliga budskap: Tiden för handling är nu!

Magnus Nilsson (S)

kandidat till Europaparlamentet

Alexander Nordgren (S)

ordförande Göteborgs Socialdemokratiska Högskoleförening

Kerstin Mikaelsson (S)

ANNONS

ordförande Socialdemokratiska handelsstudenter

ANNONS