Dåden i Norge är en extrem form av högerextremism. Terrorismen och högerextremismen har vuxit sig stark sedan politiken under lång tid misslyckats med att bryta klassklyftor och diskriminering, skriver debattören.
Dåden i Norge är en extrem form av högerextremism. Terrorismen och högerextremismen har vuxit sig stark sedan politiken under lång tid misslyckats med att bryta klassklyftor och diskriminering, skriver debattören.

Minskade klyftor motverkar terrorism

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För tio år sedan skakades världen av terrorattentaten i USA den 11 september 2001. Bilderna av terrorns offer berörde oss alla djupt.

Den amerikanske presidenten George Bush tog omedelbart chansen att proklamera ett ”krig mot terrorismen”. Och självklart ska terrorismen bekämpas. Problemet är att det utlysta kriget inte i första hand inriktades på att bekämpa terrorism. Genom att använda begreppet ”krig” blev det möjligt att argumentera för att krigets lagar skulle gälla, vilket innebar att rättssäkerhet, öppenhet och humanism blev mindre viktigt att värna.

I terrorbekämpningens namn har USA och andra västländer allvarligt kränkt mänskliga rättigheter. Det har legitimerat upprättandet av Guantánamolägret på Kuba där fångar förvaras utan rättegång, utan offentliga åtal och utan försvarare. Terrorbekämpning har tjänat som argument för bombmattor mot civila i både Irak och Afghanistan. Svenska medborgare har fått sina tillgångar frysta och människor med skyddsbehov har återsänts till tortyr. Regeringar har hävdat att kränkningar av integritet och människovärde är nödvändiga. Som en följd har främlingsfientlighet och islamofobi brett ut sig i västvärlden.

ANNONS

Det är mot denna bakgrund vi måste betrakta de terrorattentat som skedde i Norge den 22 juli. Bomben i Oslo och massakern på Arbeiderpartiets ungdomsläger på Utöya var inte utslag av ett blint hat. Dessa attentat skedde inte i något politiskt vakuum.

När muslimer beskrivs som det största hotet mot väst så blir också de som kan uppfattas som försvarare av muslimers människovärde en fiende. Därför riktades attentatet mot arbetarrörelsens unga. Det så kallade kriget mot terrorismen har bidragit till det hat som utgjorde grogrund för terrorattentaten i Norge.

Dåden den 22 juli är en extrem form av högerextremism – en politisk riktning som de senaste tio åren har byggt upp ett allt starkare stöd i Europa. Detta har kunnat ske sedan politiken under lång tid misslyckats med att bryta klassklyftor och diskriminering. Människors rättmätiga krav på rättvisa och skäliga levnadsvillkor har bemötts med skattesänkningar för de redan rika. I dag ser vi därför hur främlingsfientliga och rasistiska krafter tillåts sätta den politiska dagordningen. I vissa länder har de etablerade partierna tagit över högerextrema partiers världsbild och retorik.

Konsekvenserna märks i politiken där en allt hårdare asyl- och invandringspolitik och en allt grövre islamkritik blivit rumsren. Och detta får följder i människors vardag genom muslimhat, kränkande behandling och vardagsrasism. När rasismen och hatet accepteras allt mer minskar livsutrymmet för alla med invandrarbakgrund och känns in på bara skinnet för enskilda människor.

ANNONS

Nu ställs höga krav på oss alla. Vi måste stärka demokratin och solidariteten. Det handlar om kampen för människovärdet. Det vi måste samlas kring är att angripa terrorismens orsaker. Min uppmaning till er är: ta avstånd från främlingsfientlig retorik och politik.

Minska klyftorna vägen bort

Vägen bort från terrorism, högerextremism och rasism handlar om att minska klyftorna, öka jämlikheten och höja rösten för fred, frihet och internationell solidaritet. Sverige ska sluta att traska patrull efter dem som använder terrorismen som argument för inskränkningar och minskad öppenhet. Respekt för de mänskliga rättigheterna minskar själva grogrunden för terrorism. Men för att detta ska lyckas måste vi också bekämpa den avhumanisering av muslimer som sker i terrorismbekämpningens namn.

Det är terrorismen som ska bekämpas. Inte öppenheten, rättssäkerheten eller idén om människors lika värde.

Lars Ohly (V)

partiledare

I dag, den 11 september, är det tio år sedan terrorattacken mot World Trade Center i New York. Den har följts av fler terrordåd världen över, bland annat tragedin på Utöya och Oslo den 22 juli i år.

ANNONS