Minkfarmerna bör således stängas av djurskyddsskäl. Opinionsundersökningar visar att det finns ett starkt stöd för detta bland svenska befolkningen. Flera andra europeiska länder har även fattat beslut om att stänga minkfarmerna, även i vårt grannland Norge. Sverige brukar vilja skryta om att ha världens bästa djurskydd. Att vi nu är på väg att bli ett av Europas paradis för minknäringen går tvärtemot den bilden, skriver debattörerna.
Minkfarmerna bör således stängas av djurskyddsskäl. Opinionsundersökningar visar att det finns ett starkt stöd för detta bland svenska befolkningen. Flera andra europeiska länder har även fattat beslut om att stänga minkfarmerna, även i vårt grannland Norge. Sverige brukar vilja skryta om att ha världens bästa djurskydd. Att vi nu är på väg att bli ett av Europas paradis för minknäringen går tvärtemot den bilden, skriver debattörerna. Bild: Patric Söderström / TT

Låt inte Sverige bli minkfarmarnas paradis

Coronaviruset har inte bara drabbat människor utan även minkar på farmer i både Sverige och andra Europeiska länder har smittats. I Danmark och Nederländerna har man beslutat om att stoppa uppfödningen av minkar och detta väntas bli slutet för minkfarmarna i dessa länder. I Sverige fortsätter man som vanligt. Stäng minkfarmarna nu så att inte Sverige blir en skamfläck på djurskyddskartan, skriver Owe Sandstedt och Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sverige.

ANNONS

Hittills har coronasmitta konstaterats på minst 370 minkfarmer i 9 länder. De senaste vetenskapliga studierna visar att den amerikanska minken, tillsammans med mårddjur, kan fungera som en reservoar för SARS-CoV-2 viruset. Detta är ett potentiellt hot mot vaccinens effektivitet.

I både Nederländerna och Danmark har myndigheterna genomfört massavlivningar av minkar och politiker har fattat beslut om att inte tillåta parning för att låta föda fram nya minkar i år. Detta anses bli slutet för uppfödning av mink i dessa länder. I Sverige har myndigheterna hittills inte fattat något beslut om att stoppa den kommande parningen och därmed födseln av nya minkar, utan uppfödningen i Sverige pågår som vanligt. Detta har, enligt företrädare för Svensk Mink, lett till att danska minkuppfödare nu kontaktat sina svenska kollegor och tittar på möjligheten att flytta hit verksamheten.

ANNONS

Stora djurskyddsproblem

Vi har under många år pekat på de stora djurskyddsproblemen inom minknäringen. Minken är ett rovdjur som naturligt jagar föda i och vid vatten. Det är också ett solitärt djur som inte trivs att leva tätt inpå andra minkar. Den svenska djurskyddslagen säger att djur ska kunna utföra sina naturliga beteenden. Minkhållningen bryter mot detta. Minkar hör dessutom inte hemma i den svenska faunan, förrymda minkar utgör ett hot mot våra inhemska fåglar och andra djur samt konkurrerar om föda med våra inhemska mårddjur.

Minkfarmerna bör således stängas av djurskyddsskäl. Opinionsundersökningar visar att det finns ett starkt stöd för detta bland svenska befolkningen. Flera andra europeiska länder har även fattat beslut om att stänga minkfarmerna, även i vårt grannland Norge. Sverige brukar vilja skryta om att ha världens bästa djurskydd. Att vi nu är på väg att bli ett av Europas paradis för minknäringen går tvärtemot den bilden.

Låt inte Sverige bli ett paradis för europeiska minkfarmare och därmed en skamfläck på djurskyddskartan

Djurskyddskälen att stänga pälsfarmningen totalt i Sverige och i hela EU har funnits länge. Nu har spridningen av Coronaviruset på minkfarmerna även gjort frågan till en folkhälsofråga, och en akut sådan. Självklart ska minkfarmarna få ekonomisk ersättning för att deras verksamheter tvingas stänga, men detta torde vara möjligt för regeringen att besluta om.

ANNONS

Låt inte Sverige bli ett paradis för europeiska minkfarmare och därmed en skamfläck på djurskyddskartan. Stäng minkfarmerna nu för både djurvälfärdens och folkhälsans skull.

Owe Sandström, zoolog och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige

Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare Djurskyddet Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS