Hain Rebas, professor emeritus, Estlands f d försvarsminister (1992-93).
Hain Rebas, professor emeritus, Estlands f d försvarsminister (1992-93).

Låt inte ryssarna få fäste på Gotland

Att bara släppa beslutet om Slite hamn till ekonomiskt strandsatta lokalpolitiker med begränsad utblick, för att sedan låta Gotland ingå i rysk intressesfär med allt vad det innebär av tryck och mottryck, kan inte ligga i linje med en ansvarsfull svensk regerings uppgifter, skriver Hain Rebas, tidigare försvarsminister i Estland.

ANNONS
|

    <strong>Hain Rebas</strong> professor emeritus, Estlands f d försvarsminister (1992-93)
Hain Rebas professor emeritus, Estlands f d försvarsminister (1992-93)

Medan frågan om Slite hamns utökade utarrendering till Vladimir Putins Gazprom fortfarande dras i långbänk, har Ryssland tillfört sin exklav Kaliningrad färska armé-, marin-, flyg-, missil- och kärnvapenresurser som är allt annat än defensiva. Som svar har Nato märkbart utökat sin kapacitet i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Både Ryssland och Nato genomför allt tätare och allt större manövrar i regionen.

Talar klarspråk

Samtidigt talar Sveriges ÖB klarspråk om farorna för Sverige, för det i Östersjön centrala och av alla parter strategiskt åtråvärda Gotland. Den stormakt som behärskar Gotland dominerar nämligen också sjö- och luftrum över hela mellersta Östersjöområdet. Då blir det livsviktigt för båda att förekomma motståndaren, att rent fysiskt säkerställa att det tämligen värnlösa Gotland blir bas för egna och inte för motståndarens lång- och medeldistansmissiler.

ANNONS

Därmed vore utökad rysk kajkapacitet för ro-ro-fartyg i Slite hamn ödesdiger. Det vore att direkt inbjuda till infiltratsija, provokatsija och maskirovka för att enligt kända sovjetisk-ryska förebilder i krisläge säkra ett brohuvud på nordöstra Gotland. Givetvis skulle detta inte undgå Natos uppmärksamhet, och den politisk-militära upptrappningen i Sveriges närområde skulle ytterligare skärpas.

Situationen har urartat

Situationen har urartat till den grad att man oroar sig för regeringens, inte bara förmåga, utan även vilja att bromsa dödsspiralen kring Gotland. Att bara släppa beslutet om Slite hamn till ekonomiskt strandsatta lokalpolitiker med begränsad utblick, för att sedan låta Gotland ingå i rysk intressesfär med allt vad det innebär av tryck och mottryck, kan inte ligga i linje med en ansvarsfull svensk regerings uppgifter.

Ett Putindominerat Gotland skulle hindra Nato från att undsätta sina allvarligt hotade medlemmar Estland, Lettland och Litauen. I Tallinn, Riga och Vilnius skulle därför Slites utarrendering upplevas som ett knivhugg i ryggen, en dödsstöt mot två och ett halvt årtiondes idogt demokratiserings- och normaliseringsarbete öster om Östersjön. Och Sveriges stolt feministiska regering skulle offentligen få äta upp sin högtidligt ingångna solidaritetsdeklaration med alla EU-länder.

Säg alltså nej till vidare utarrendering av Slite hamn! Förstärk i stället den gotländska arbetsmarknaden och försvarsförmågan, till exempel genom att bidra med 50 miljoner kronor för att åter befästa Fårösund, en i alla tider strategiskt viktig farled.

ANNONS

Hain Rebas

professor emeritus, Estlands f d försvarsminister (1992-93)

ANNONS