Låt fler studera utomlands

ANNONS
|

Under läsåret 2014–15 fick min dotter Jenny möjlighet att läsa sitt andra gymnasieår vid Svenska skolan i Paris. Jenny bodde i en fransk värdfamilj och det gav henne en fantastisk chans att utveckla sina språkkunskaper i franska, lära sig fransk och europeisk kultur, samt även utveckla sig i fotboll i Paris Saint Germain (PSG). Hon hade tur som var född 1997, för nu i år har vår hemkommun Partille stoppat möjligheterna för andra elever att få samma chans som Jenny.

Göteborg har inte ändrat

ANNONS

Utöver Partille är det bland annat Mölndal och Marks kommuner i Västsverige som inte utbetalar skolpengen till svenska skolor utomlands. Göteborg och Stockholm har inte ändrat sina regler. I Utbildningsnämndens protokoll i Partille skriver man att det råder osäkerhet i rättsläget om det är tillåtet att föra över skolpengen utomlands, att både SKL och Skolverket avråder samt att undervisningen inte är kvalitetssäkrad. Man hänvisar också till beslut som andra kommuner har gjort.

Under Jennys vistelse i Paris läste hon ekonomiprogrammets andra läsår enligt svensk läroplan. Dom hade samma nationella prov som eleverna här hemma. Jennys omdöme om skolan är att undervisningen höll högsta kvalitet med mycket engagerade lärare. Eleverna fick samtidigt möjlighet att inse att vi numera är en del av ett enat Europa.

Märkligt beslut

Beslutet som Utbildningsnämnden i Partille har tagit är sannolikt ett tjänstemannaförslag som den borgerliga majoriteten i nämnden har svalt med hull och hår. Något annat vore mycket märkligt, speciellt med tanke på att beslutet går stick i stäv med majoritetens ideologi om elevernas valfrihet att få välja skola. Att hävda skäl som att undervisningen inte är kvalitetssäkrad är ett resonemang som inte håller eftersom svenska skolor utomlands står under Skolverkets tillsyn. Beslutet är dessutom märkligt utifrån en annan aspekt eftersom kommunerna utan protester betalar skolpeng till friskolor som uppvisat både undermålig kvalitet och har egendomliga ägarförhållanden.

ANNONS

Beslutet som Partille har fattat är grundat på okunskap och bidrar till ökad ojämlikhet. Nu blir det bostadsorten och föräldrarnas betalningsförmåga som avgör vilka elever som ska få chansen att kunna förlägga ett av sina gymnasieår vid en svensk skola utomlands.

Håkan Hedman

Partille

ANNONS