Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sdltab3e2b7-nh

Lättja ska inte få skövla naturreservatet i Ale

Naturreservatet Anfastebo i Ale kommun finns bara på kartan. Trots att det bildades för 40 år sedan. Det saknas än i dag allt som reservatsbeslutet föreskriver. Dessutom har stora delar blivit ett kalhygge med Västkuststiftelsen och Länsstyrelsens goda minne, skriver Alefjälls Naturskyddsförening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Ale kommun finns ett naturreservat som heter Anfastebo, men ingen besöker det eftersom reservatet bara finns på kartan.

Naturreservatet bildades för 40 år sedan men ingen har satt upp skyltar, gränsmarkeringar, anlagt parkeringsplats eller upprättat skötselplan för att gynna lövskogskaraktären och anlagt strövstigar enligt reservatsbeslutet.

Anledningen till att beslutet inte har genomförts beror troligen på motstridiga intressen och lättja.

Markägarna vill bruka marken efter eget huvud och förvaltarna ligger lågt för att slippa konflikter. Förvaltarna som bär ansvaret för naturreservatet är Västkuststiftelsen och Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det mest synliga resultatet av skötseln är att förvaltarna tillåtit kalavverkning av 4,8 hektar vacker blandskog med inslag av hassel, rönn, asp, björk och ek i strid mot reservatsbeslutet. På hygget har det planterats gran.

Löftesbrytare

Förvaltarna är löftesbrytare eller skall de kallas för förhalare? Som ”förhalare” är de fenomenala.

Alefjälls Naturskyddsförening, ANF, uppvaktade Västkuststiftelsen (Lars Strandberg) och Länsstyrelsen (Lars Sjögren) för fyra år sedan. Då lovade de att anlägga parkeringsplats med mera för att göra naturreservatet tillgängligt för allmänheten. Trots upprepade påminnelser från ANF så har inget hänt.

Är det brottsligt om myndigheter inte följer eller genomför ett klubbat beslut?

ANF har varit mycket tålmodiga, men nu ser vi ingen annan utväg än att vända oss till massmedia.

På vår hemsida www.alefjall.se finner du dokument och fakta om naturreservatet under fliken Anfastebo.

Bruno Nordenborg

ordförande Alefjälls Naturskyddsförening

Läs mer om Debatt: Naturreservat
Mest läst