Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bernmar collage
Daniel Bernmar (V)kommunalråd Göteborg

Lär av misstagen i affären i Rannebergen

Utförsäljningen av hyresrätterna i Rannebergen stoppades i sista sekund. Nästa gång kanske vi inte har samma tur. Förhoppningsvis kommer fler att inse av vad affärer med oseriösa företag kan innebära, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd Göteborg

Utförsäljningen av 289 hyresrätter i Rannebergen till det skandalomsusade företaget Victoria Park är nu stoppad. Detta på grund av att Victoria Park misstänkts ha anlitat ett bolag där grovt kriminella ska ha haft inflytande. Det är en stor vinst för alla hyresgäster i Rannebergen som länge försökt stoppa affären.

Varnade tidigt

De boende i Rannebergen, Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet varnade tidigt för att Victoria Park är ett oseriöst företag. De tjänar pengar på att lyxrenovera lägenheter för att kunna pressa upp hyrorna. Renoveringar som dessutom ofta görs slarvigt och med stora brister.

Hyresgästföreningen i Borås har bland annat kallat Victoria Parks uthyrningspolicy för ”människofientlig” och i Nyköping blir hyresgäster som klagar på oljud från ständiga renoveringar tilldelade hörselkåpor. I Lövgärdet blir hyresgästerna respektlöst bemötta och underhållet av lägenheterna är under all kritik.

För Vänsterpartiet var denna information tillräcklig för att säga nej till utförsäljningen av hyresrätterna i Rannebergen. För övriga partier krävdes det att polisen upplyser om att företaget har kopplingar till kriminella nätverk för att stoppa affären. Det är oroväckande att de blundande för alla varningssignaler.

Lägenhetsaffärer bakom stängda dörrar

På torsdag ska vi i kommunfullmäktige fatta beslut om hur kommunen ska sköta försäljningar av allmännyttan i framtiden.

Förslaget är att lägenhetsaffärer göras bakom stängda dörrar utan insyn och påverkansmöjligheter för invånarna eller boende. Hade vi haft den ordningen i dag hade vi inte hunnit stoppa utförsäljningen till Victoria Park. Rannebergsborna hade i stället fått information om att deras hem var sålt först efter affären genomförts.

Just nu är det bara Vänsterpartiet som verkar se farorna med att minska insyn och transparens i beslutsprocesserna kring allmännyttan. Vår förhoppning är dock att erfarenheten av Rannebergsaffärens misslyckande ska få fler partier att se riskerna och inte rösta igenom denna förändring.

Vänsterpartiet kommer att rösta för att ha kvar den ordning vi har i dag. För oss är det självklart att beslut ska fattas i öppenhet och i dialog med de som påverkas.

Låt oss inte gå tillbaka till det Göteborg som fattade beslut bakom stängda dörrar.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd Göteborg

Läs mer om Debatt: Framtidens affärer
Mest läst