Kycklinguppfödningen är inget föredöme

Vi är eniga med Svensk Fågel om att kycklingar ska må så bra som möjligt, men vad det betyder i praktiken verkar vi ha olika uppfattning om, skriver Djurens Rätt.

ANNONS
|

Slutreplik

Djurskyddet, 23/11 och 18/11

I kampanjen 99 miljoner visar Djurens Rätt upp bilder från svenska kycklinggårdar. Material som Svensk Fågel själva kommenterat visar ”ett vanligt kycklingstall”. Det borde vara självklart att kunna visa upp för de konsumenter som sedan ska lägga kycklingen på tallriken.

Kampanjen belyser hur de djur som är flest i antal i Sverige verkligen behandlas, något som Svensk Fågel misslyckas med att förmedla.

Vi är eniga med Svensk Fågel om att kycklingar ska må så bra som möjligt, men vad det betyder i praktiken verkar vi ha olika uppfattning om.

Inte hela bilden

Vad Jenny Andersson, Svensk Fågel, bland annat inte berättar är att deras så kallade djuromsorgsprogram faktiskt ger dem möjlighet att ha kycklingarna mycket trängre än vad de skulle kunna enligt lagstiftningen, så länge en andel av kycklingarnas fötter kontrolleras. Att omsorgsprogrammet byter bort utrymme för hälsoaspekter och kontroll är en genväg som inte nödvändigtvis ger en bättre omsorg.

ANNONS

Vad Jenny Andersson, Svensk Fågel, bland annat inte berättar är att deras så kallade djuromsorgsprogram faktiskt ger dem möjlighet att ha kycklingarna mycket trängre än vad de skulle kunna enligt lagstiftningen

Kycklingarna behöver, förutom att ha en bra fysisk hälsa, även kunna bete sig naturligt och må psykiskt bra. En frisk kyckling kan fortfarande må dåligt, precis som friska människor och andra djur kan påverkas negativt av att vara exempelvis instängda eller i trängsel.

Om Svensk Fågel vill vara ett internationellt föredöme så är det dags att de genomför en rad förbättringar för kycklingarna och vi hjälper gärna till i den processen.

Mer utrymme, långsamväxande raser samt tillgång till utevistelse är förändringar som redan genomförs av en mängd andra kycklinguppfödare runt om i Europa.

Alla kycklingar borde få födas upp med rätt till att utföra naturliga beteenden och att bli sedda som individer, inte som produkter. Allt annat är motsatsen till föredömligt.

Camilla Björkbom

förbundsordförande Djurens Rätt

Anna Harenius

etolog och sakkunnig Djurens Rätt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS