Regeringen måste fördöma Kinas flyktingspionage

Alla vet att Kina är en väsentlig spelare vad gäller handel med Sverige. Något som inte är lika välkänt, men desto mer oroväckande, är att det inte bara är kinesiska varor som importeras. Även den kinesiska politiken har gradvis letat sig in i vårt samhälle och riskerar att underminera våra demokratiska värderingar om vi inte agerar i tid, skriver bland andra Mattias Björnerstedt, ordförande Svenska Tibetkommittén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ett tydligt exempel på hur den kinesiska regimens långa arm letat sig in i vårt land är att en man nu har dömts till fängelse för att ha spionerat på tibetaner i Sverige under många års tid. Den 49-årige mannen åtalades för flyktingspionage och enligt domen har mannen mot betalning samlat information om tibetaner i Sverige.

Det är för att befästa fortsatt makt och kontroll som den kinesiska regimen använder sig av flyktingspionage mot utsatta personer och grupper som flytt Kina och ockuperade områden såsom Tibet, Öst-Turkestan och Inre Mongoliet.

Det görs också för att tysta kritiken mot det förtryck och de övergrepp som dessa individer och grupper utstått i sitt hemland. Genom användande av flyktingspionage får den kinesiska regimen ett övertag och kan utöva påtryckningar, såsom att exempelvis hota med repressalier för anhöriga i hemlandet.

ANNONS

En konsekvens av detta är att flera tibetaner som förut deltagit på träffar och manifestationer i Sverige i syfte att informera allmänheten om situationen i Tibet, nu väljer att stanna hemma i rädsla för vad som ska hända deras familj och vänner i hemlandet. Det kinesiska kommunistpartiet har alltså lyckats skrämma tibetaner bosatta i Sverige från att åtnjuta yttrandefriheten. Man har lyckats exportera censuren hit – och det är en skrämmande utveckling.

Nyheten om att en kinesisk spion infiltrerat tibetaner i Sverige har gett upphov till oro hos medlemmarna i Tibetan Community in Sweden. Dr Tashi Wangyal, vice ordförande för Tibetan Community in Sweden säger:

”Situationen i Tibet är fortsatt mycket oroande då tibetaner fängslas, torteras och i vissa fall dödas för att de vill utöva sin religion, följa sin andlige ledare Dalai Lama och bevara den rika tibetanska kulturen och språket – något som riskerar att bli ett minne blott. Fram till dags dato har det skett 140 fall av självbränningar där tibetaner offrat sina liv i ett desperat rop på hjälp över det förtyck som pågått sedan ockupationen av Tibet.”

Inte första gången

Det här är inte första gången som den kinesiska regimen använder sig av spioner i Sverige. Förra gången rörde det sig om en man som spionerade på uigurer. Vid det tillfället utvisades två kinesiska agenter, varav en var från kinesiska ambassaden. Spionen dömdes till fängelse i Sverige.

ANNONS

Utöver flyktingspionage är det känt att Kina spenderar mycket stora summor varje år på utövande av så kallad Soft Power. Ett exempel är Konfuciusinstituten som etablerats värden över. Institutens syfte är, enligt regimens egna uttalanden, att öka Kinas inflytande utomlands och minska kritiken mot regimen.

Att det Kinesiska kommunistpartiets snedvridna värderingar och politiska agenda fått fäste i väst, inte minst i Sverige, är något som vi bör ta på största allvar och agera mot.

Handeln i första rummet

Sveriges regering har låtit handeln med Kina komma i första rummet, och den overksamma tysta diplomatin har fått råda vad gäller kritik av Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Vår regering har ett ansvar att visa alla samvetsfångar som flytt Kina, Öst-Turkestan, Inre Mongoliet och Tibet att de har vårt stöd och skydd, och är välkomna här.

Vi som står bakom denna debattartikel vill uppmana den svenska regeringen att på ett öppet och kraftfullt sätt fördöma Kinas flyktingspionage, samt de grova övergreppen mot ovanstående grupper i och utanför Kina.

Mattias Björnerstedt

ordförande Svenska Tibetkommittén

Dr Tashi Wangyal

vice ordförande för Tibetan Community

Petra Lindberg

ordförande SHRIC- Supporting Human Rights In China

Nijat Turghun

ordförande Uiguriska Utbildningsföreningen

ANNONS