I Europa har vi olika syn på familje-, välfärds-, skatte- och socialpolitik. Om vi vill att Tyskland och Frankrike respekterar svensk familjepolitik, får vi faktiskt visa dem samma respekt. Socialdemokraterna tycks på något märkligt sätt ha kommit till motsatt slutsats, skriver David Lega (KD).
I Europa har vi olika syn på familje-, välfärds-, skatte- och socialpolitik. Om vi vill att Tyskland och Frankrike respekterar svensk familjepolitik, får vi faktiskt visa dem samma respekt. Socialdemokraterna tycks på något märkligt sätt ha kommit till motsatt slutsats, skriver David Lega (KD). Bild: Herman Ronninger / TT

KD har inga planer på att återinföra sambeskattning

Sambeskattning är en fråga som inte diskuterats inom KD på många år. Olle Ludvigsson (S) och Anna Hedh (S) kan känna sig lugna. Däremot anser vi, till skillnad från S, att svensk familjepolitik inte är en fråga för Bryssel, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Replik

Sambeskattning, 7/1

De båda socialdemokratiska Europaparlamentarikerna Anna Hedh och Olle Ludvigsson skriver om sambeskattning på GP Debatt och hävdar att ”röster höjs” inom Kristdemokraterna för att ”återinföra sambeskattningen”. Eftersom jag har större insyn i Kristdemokraterna än Hedh och Ludvigsson kan jag lugna dem med att frågan inte är aktuell eller ens har diskuterats i partiet på många år.

Anna Hedh och Olle Ludvigsson har helt rätt i att Sverige är ganska ensamma i EU om att inte se familjen som en gemensam skatteenhet. Vad de vill ha sagt med det framgår inte. Antingen är det ett desperat försök att bidra med långsökta argument i regeringsbildningsfrågan. En mer relevant poäng är att familjepolitik lämpar sig dåligt för överstatliga kompromisser.

ANNONS

En mer relevant poäng är att familjepolitik lämpar sig dåligt för överstatliga kompromisser.

I Europa har vi olika syn på familje-, välfärds-, skatte- och socialpolitik. Om vi vill att Tyskland och Frankrike respekterar svensk familjepolitik, får vi faktiskt visa dem samma respekt. Socialdemokraterna tycks på något märkligt sätt ha kommit till motsatt slutsats.

KD varnar för konsekvenserna

Under toppmötet här i Göteborg hösten 2017 antogs EU-kommissionens förslag till en ”Europeisk pelare för sociala rättigheter”. Det är i grunden ett slags programförklaring med olika EU-gemensamma målsättningar för sociala frågor – exempelvis familjepolitiken. Kristdemokraterna har tydligt varnat för konsekvenserna för den sociala pelaren.

Även om pelaren i sig självt inte innebär någon överstatlig lagstiftning används den nu för att motivera allt från överstatlig detaljreglering av familjepolitiken till olika typer av detaljregleringar av medlemsländernas arbetsmarknader.

Hedh och Ludvigsson har en annan familjepolitik än den jag företräder. Men vi borde kunna enas om att det är en dålig idé att förlägga familjepolitiken till Bryssel. Jag ser fram emot att fortsätta diskutera denna och liknande frågor i den kommande EU-valrörelsen.

David Lega (KD)

kommunalråd i Göteborg och toppkandidat i valet till Europaparlamentet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS