Höjdpunkt. KD:s kärnväljare har blivit allt mera frustrerade. En frustration som nådde något av en höjdpunkt när ledande företrädare för partiet deltog i årets Pridefestival, skriver debattören.
Höjdpunkt. KD:s kärnväljare har blivit allt mera frustrerade. En frustration som nådde något av en höjdpunkt när ledande företrädare för partiet deltog i årets Pridefestival, skriver debattören.

KD äventyrar ny alliansregering

KD har kapitalt misslyckats med att locka nya väljargrupper, samtidigt som kärnväljarna blivit allt mera frustrerade. Nu handlar det om KD:s överlevnad som riksdagsparti. Partiets kris blir därmed en ödesfråga för hela Alliansen, skriver statsvetare Nils-Eric Hallström.

ANNONS
|

    Nils-Eric Hallström, statsvetare
Nils-Eric Hallström, statsvetare

Kristdemokraterna befinner sig sedan länge i en djup och allvarlig politisk kris. Partiet visar i upprepade mätningar usla opinionssiffror, ofta under den magiska fyraprocentsspärren. I ”Väljaropinion oktober 2016” fick partiet 2,8 procent. Och i Expressen/Demoskops senaste mätning endast 2,5 procent.

Situationen blir allt mera ohållbar i takt med att valdagen 2018 närmar sig. Och det handlar inte bara om KD. Valresultatet för partiet blir helt avgörande för möjligheterna att bilda en alliansregering efter valet. Det är därför hög tid för partiet att i ord och handling visa att det är KDs överlevnad som riksdagsparti som prioriteras.

KD lever sedan länge med en konflikt mellan värdekonservativa företrädare och de som vill bredda partiets bas. KD har kapitalt misslyckats med att locka till sig nya väljargrupper, samtidigt som kärnväljarna blivit allt mera frustrerade. En frustration som nådde något av en höjdpunkt när ledande företrädare för partiet deltog i årets Pridefestival.

ANNONS

KD är ursprungligen ett värdekonservativt parti. Det är därför ingen tillfällighet att familjens roll är mycket viktig för partiet. Samtidigt är KD radikala i frågor som handlar om att slå vakt om den ”lilla” människan. Inom detta område borde partiets båda grupperingar ha goda förutsättningar att samarbeta på ett konstruktivt sätt.

Förödande

Efter åtta år i regeringsställning är det förödande för KD att stå bakom alliansregeringens skattediskriminering av landets cirka två miljoner pensionärer. För KD med en stor andel äldre väljare är det djupt problematiskt, att den som är pensionär ska betala mer i skatt än den som förvärvsarbetar – vid lika inkomst.

Både i valet 2010 och 2014 blev KD riksdagens minsta parti – trots ett inflöde av borgerliga stödröster. Det är därför krafttag som krävs för att vända KD:s negativa utveckling. Partiet behöver hitta en valvinnande fråga. Det är dags att knyta an till frågor som står högt i kurs hos de äldre inom partiet, dessa som ofta är bosatta på mindre orter. Varför inte blåsa liv i den klassiska politiska frågan att ”Hela landet ska leva”?

Nu handlar det om KD:s överlevnad som riksdagsparti. Partiets kris blir därmed en ödesfråga för hela Alliansen. Om KD tvingas lämna riksdagen, då grusas också alla borgerliga förhoppningar om en alliansregering efter valet 2018.

ANNONS

Nils-Eric Hallström

fil dr i statsvetenskap

ANNONS