Kan de rödgröna vinna valet utan lögner?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den amerikanske politikern Hiram Johnson sa 1917 att "krigets första offer är sanningen". Det är lika sant också för den svenska valrörelsen 2014. Här är 17 oriktiga påståenden från S, MP och V hittills i valrörelsen:

* Sysselsättningen i Sverige har minskat. Enligt SCB är det över 300 000 fler människor som arbetar idag än 2006. Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i hela EU, 79,8 procent, och trots den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet har sysselsättningsgraden inte minskat utan ligger på samma nivå som 2006. Eurostat visade i våras att Sverige har lägst andel långtidsarbetslösa i Europa.

ANNONS

* Skattesänkningar urholkar välfärden. Tack vare alliansens skattesänkningar – som har lett till att fler arbetar och betalar skatt – har skatteintäkterna blivit högre än någonsin, och resurserna till välfärden är större än någonsin. 2006 låg de kommunala skatteintäkterna på 454 miljarder kronor, och 2013 hade de stigit till 600 miljarder.

* Skattesänkningarna gynnar bara de rika. Finanspolitiska rådet konstaterade 2013 att de största inkomstökningarna äger rum hos dem som har allra lägst inkomst, och att den tiondel som har lägst inkomst får en relativ inkomstökning som är ca tre gånger så hög som för övriga grupper.

* Utanförskapet har ökat. När alliansen tillträdde 2006 var det drygt 1 000 000 människor som försörjdes av sociala ersättningar eller bidrag. 2012 var det cirka 800 000. Enligt SCB var det den lägsta nivån sedan mätningarna började göras 1990.

* Klyftorna i samhället ökar. Inkomstojämlikheten har visserligen ökat på lång sikt, sedan 1990-talet, men inte under alliansregeringens tid. Det är notabelt att Ginikoefficienten har varit i stort sett konstant mellan 2006 och 2012 säger en forskarrapport till Finanspolitiska rådet i år. Den största ökningen av inkomstojämlikheten skedde under regeringen Persson 2002 till 2006.

ANNONS

* Fler människor har osäkra anställningar och deltidsjobb. Enligt Riksdagens Utredningstjänst var det 17,5 procent av de anställda på arbetsmarknaden 2006 som hade tidsbegränsad anställning. År 2013 var andelen 17 procent. Andelen deltidsanställda har minskat från 24 procent 2006 till 23 procent 2013.

* Ungdomsarbetslösheten ligger på 25 procent. I siffran 25 procent ingår heltidsstuderande på gymnasier och högskolor som söker extrajobb. Heltidsstuderande räknar vi ju inte som arbetslösa. SCB har numera ett mått för ungdomar som varken arbetar eller studerar (NEET; Not in Employment, Education or Training) och andelen är lägre i dag än när alliansen kom till makten. Första kvartalet 2007 var NEET 6,9 procent – första kvartalet i år landade på 6,6 procent.

* Pensionärerna har fått det sämre ekonomiskt. Riksdagens utredningstjänst har undersökt köpkraften hos olika pensionärsgrupper, de med garantipension, samt de med en pension på 10 000, 15 000 och 20 000 kronor per månad. Ingen av dessa pensionärsgrupper har fått minskad köpkraft sedan 2006 när man räknar med både förändringen av pensionerna och sänkningen av skatten. För en garantipensionär har köpkraften ökat mest, elva procent utöver inflationen. Genom fem skattesänkningar för pensionärer har garantipensionären fått sammanlagt en hel ytterligare pensionsbetalning mer om året.

ANNONS

* De rika betalar allt mindre skatt. Den femtedel som tjänar mest i Sverige har ökat sin andel av de sammanlagda skatteinbetalningarna, medan de övriga fyra inkomstgrupperna har minskat sin andel av de samlade skatterna under alliansen, enligt Riksdagens utredningstjänst. Höginkomsttagarna i Sverige betalar fortfarande bland världens högsta marginalskatt, medan de med normal inkomst numera betalar skatt på en genomsnittlig EU-nivå.

* Antalet utbildningsplatser har minskat. Andelen vuxna (18–64 år) som är i studier på högskola, vuxenutbildning eller eftergymnasiala utbildningar är större än 2006, enligt Riksdagens utredningstjänst. Inom högskolan har vi i dag både fler platser och större andel av befolkningen som studerar än 2006.

* Fattigdomen har ökat i Sverige. Sverige har, tillsammans med Luxemburg, den lägsta andelen materiellt fattiga i EU, en andel som dessutom har minskat under alliansen med 40 procent sedan 2006. Statistik från SCB visar även att tiondelen med lägst inkomster har fått ökad disponibel inkomst.

* Alliansen har sålt ut välfärden till privata företag. Drygt tio procent av den offentligt finansierade vården och knappt 14 procent av omsorgen utförs av privata företag. Mindre än 15 procent av grundskoleeleverna går i friskola. På gymnasiet är det cirka 25 procent.

ANNONS

* Pengarna till välfärden går till skatteparadis. Vård- och omsorgsbranschens utdelning avviker inte från det övriga näringslivet: utdelningen är mindre än tre procent av nettoomsättningen. Var sjätte vårdföretag går inte ens med vinst. Majoriteten av de största företagen avstår från utdelning och återinvesterar i företaget i stället.

* Alliansen har ödelagt statens finanser. Sverige är det enda landet i hela EU som har minskat sin statsskuld i andel av BNP mellan åren 2006 och 2014, med totalt 14 miljarder kronor. Sverige ligger bland de bästa i EU när det gäller starka statsfinanser.

* Välfärden har fått krympande resurser under alliansen. I en rapport nyligen från Sveriges Kommuner och Landsting framgår att välfärden aldrig haft så stora resurser som i dag. Resurserna har ökat med över 100 miljarder kronor sedan 2006. Andelen offentliga utgifter av BNP är lika stora i dag som 2006.

* Äldreomsorgen gröps ur och våra gamla får det sämre. Flera internationella undersökningar pekar på att Sverige är världens bästa land att åldras i och att Sveriges äldreomsorg är en förebild för resten av världen. Organisationen Help Age International jämförde över 90 länder på flera olika områden gällande äldreomsorg och äldres levnadsstandard och i ett sammanvägt index placeras Sverige som etta. OECD konstaterade också nyligen i en rapport att Sverige inte bara lägger näst mest resurser i världen på äldreomsorg i förhållande till BNP.

ANNONS

* Under alliansregeringen ökar utsläppen av växthusgaser. De svenska utsläppen av växthusgaser fortsätter att minska och nådde 2012 den lägsta nivån sedan basåret 1990, enligt statistik från Naturvårdsverket.

Det har blivit bättre under alliansregeringens tid – så varför byta regering?

Tuve Skånberg (KD)

riksdagsledamot

ANNONS