Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sdltab3e2b7-nh

Kalavverkningen är olycklig men fullt laglig

Det är sant att mycket återstår att önska när det gäller naturreservatet Anfastebo i Ale kommun. Men vi gör vad vi kan under de förutsättningar som gäller just här, skriver Sven Swedberg, Länsstyrelsen Västra Götaland och Lars Strandberg, Västkuststiftelsen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Ale naturreservat, 5/11

Alefjälls Naturskyddsförening anklagar Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västkuststiftelsen för misskötsel av naturreservatet Anfastebo i Ale kommun.

Det är sant att mycket återstår att önska när det gäller Anfastebo. Reservatet var ursprungligen tänkt som en port till ett större skyddat vildmarksområde. Men så blev aldrig fallet.

Kalavverkningen i området är olycklig, men fullt laglig. Vi har inte kunnat lösa in skogen med statliga pengar eftersom de biologiska värdena inte bedömts vara tillräckligt höga.

Att skogen inte är strikt skyddad, trots att Anfastebo är ett naturreservat, gör också att vi inte prioriterar gränsmarkering och skötselplan.

I reservatsbeslutet står att vi ska se till att det finns parkeringsplats för besökare. Det kräver i sin tur en överenskommelse om nyttjandet av vägen och där har vi ännu inte lyckats med våra förhandlingar. Vi fortsätter givetvis arbetet för att komma överens.

Västkuststiftelsen tar i skrivande stund fram en informationsskylt till området. Skylten kommer att sitta uppe i området i maj månad, nästa år.

Vi beklagar givetvis att naturreservatet Anfastebo ännu inte blivit vad vi och andra hoppades. Länsstyrelsen och Västkuststiftelsen bildar och sköter en mängd olika naturreservat i Västra Götaland. Vi lyckas för det mesta utomordentligt väl. Men inte alltid, som synes.

Vi ser fram emot en fortsatt dialog med Alefjälls Naturskyddsförening i frågan.

Sven Swedberg

naturvårdsdirektör, Länsstyrelsen Västra Götalands län

Lars Strandberg

kanslichef, Västkuststiftelsen

Se mer från - Debatt: Naturreservat
Mest läst