Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Valen collage
David Lega (KD), oppositionsråd Göteborg

Kör inte över de ideella föreningarna i Välen

Ett välfungerande föreningsliv på Välen intill Tynnered ligger i hela Göteborgs intresse. Det hotas nu av planerna på ett nytt bostadsområde, skriver bland andra David Lega (KD) och en rad ideella föreningar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg präglas i dag av stor ojämlikhet mellan olika stadsdelar, och några delar av staden räknas av polisen som särskilt utsatta områden. I dessa är det inte ovanligt med kriminalitet, stenkastning och gängbildningar. Att komma tillrätta med dessa problem kräver ett brett arbete, med utbildning, bostäder, jobb och polisinsatser mot de som begår brott. Utöver detta är vi som skriver också övertygade om att föreningslivet har mycket stor betydelse för att ungdomar ska komma rätt i livet, få positiva kontaktnät, och lära sig saker som samarbete och respekt för medmänniskor.

Särskilt utsatt område

Ett av de särskilt utsatta områdena i Göteborg är Tynnered, där undertecknande föreningar är aktiva. Föreningarna på Välen organiserar ett stort antal ungdomar och verksamheten präglas av de värderingar som nämnts ovan.

Tyvärr kan vi konstatera att verksamheten nu hotas, när fastighetsnämnden beslutat att Välen ska bebyggas med ungefär 500 bostäder. Bostäder behövs, det råder inget tvivel om det, men ett ensidigt fokus på bostäder kommer att innebära nya problem. Vi ser i dag hur den bristande planeringen av förskolor har lett till att hundratals förskoleplatser saknas i Göteborg. Samma misstag får inte göras om med föreningslivet. Det är förstås en självklarhet att det krävs mer än bara bostäder för att en stad ska fungera, men vi ser ändå att nödvändigheter har missats i planeringen förut.

Bristfällig dialog

Fastighetsnämnden tog beslut om att föreningarna i området tidigt ska bjudas in till dialog och att krav ska ställas som säkerställer föreningslivets intressen. Ambitionen är bra men hittills har dialogen, både före och efter fastighetsnämndens beslut, varit mycket bristfällig. Snarast har det handlat om information om vad som kommer att hända, utan möjligheter att påverka detta. Om det fortsätter som det gjort hittills har vi litet hopp om att hitta en lösning som innebär att föreningslivet kan fortsätta verka på Välen samtidigt som bostäder kan byggas.

Anslaget i nämndens beslut, att säkerställa föreningslivets intressen, är dessutom beklagligt. Ett välfungerande föreningsliv på Välen ligger i hela Göteborgs intresse. Inför det fortsatta arbetet kräver vi en ordentlig dialog, och ett planförslag som innebär goda möjligheter för föreningslivet att verka även i fortsättningen. Föreningslivet är alldeles för viktigt för att komma i andra hand.

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg

Erkan Saglik

Västra Frölunda IF

Engin Aslan

Assyriska BK

John Halland

Frölunda Judo

Magnus Andersson

Göteborg Rugbyföreningen

Said Ghareh

Frölunda boxning

Hampus Hagman (KD)

ledamot byggnadsnämnden Göteborg

Mest läst