Tyvärr är det oftast pengar som avgör om en kommun erbjuder möjligheten att få komma till ett hospice. Men mervärdet som finns på ett hospice går inte alltid att översätta i kronor och ören, skriver bland andra Sara Möller, Hospice Helhetsvården.
Tyvärr är det oftast pengar som avgör om en kommun erbjuder möjligheten att få komma till ett hospice. Men mervärdet som finns på ett hospice går inte alltid att översätta i kronor och ören, skriver bland andra Sara Möller, Hospice Helhetsvården. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inför döden är vi inte lika

Hälso- och sjukvårdslagen säger att alla har rätt till vård på lika villkor. Men den lagen verkar inte gälla livet ut. Vi ser att de patienter som är allra sjukast, de som vet att de ska dö, inte alls behandlas lika. I dag, på Internationella Hospicedagen, vill vi uppmärksamma den orättvisa som råder i livets slut, skriver bland andra Sara Möller, verksamhetschef för Hospice Helhetsvården.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Alla ska vi dö. Det är en sak som är säker. Av vad, det vet vi inte. Men hur och var vi ska dö, är två frågor som vi oftast kan påverka. Eller i alla fall borde kunna påverka. Men tyvärr ser det inte ut så. Många som önskar få dö på hospice, får nej. De har inte rätt att bestämma över den korta tid de har kvar i livet. Av den enkla anledningen att det kostar för mycket pengar.

De anhöriga vi möter vittnar om att de tvingats strida. Om att de fått böna och be eller överklaga beslut i flera instanser. Att de varit tvungna att vara starka i en situation där de egentligen känt sig som svagast. Någon de älskar är på väg bort, men ändå krävs det av dem att de ska läsa på, hitta fakta och ta reda på vilka rättigheter de har. De ska stå på sig, vara besvärliga och kräva en plats.

ANNONS

Det kan handla om att hjälpa ett äldre par att få gå på bio en gång till eller om att hämta någons älskade hund, som får lov att lägga sin nos i handen på sin matte en sista gång.

Varför tvekar då kommuner och landsting? Sorgligt nog handlar det om pengar. Ett dygn på hospice kostar mer än vad ett dygn på ett äldreboende gör. Men jämför man med ett dygn med intensivvård på sjukhus, som egentligen är en mer rimlig jämförelse, så är hospicevården faktiskt billigare. Men visst, den här typen av medicinsk kompetens kostar. Kvalificerade sjuksköterskor dygnet runt och alltid tillgång till läkare. Dessutom finns det på hospice en personaltäthet som garanterar att den som behöver prata, inte lämnas ensam med sina funderingar. Det existentiella får ta plats och ingår i personalens uppgifter. Precis som uppdraget att inte bara se den som är sjuk, utan även den som står bredvid.

Är det färre döende i Lerum och Partille?

I dag räcker inte den döendes sista önskan som skäl nog för att få en plats på hospice. Inte heller i kombination med en läkares bedömning om att det vore den bästa lösningen. För att få en plats är det andra faktorer som påverkar. Som att man bor i ”rätt” kommun. Bräcke diakonis hospice Helhetsvården i Göteborg ska ta emot gäster även från kranskommunerna. Men under förra året var det bara sju procent som kom från andra kommuner än Göteborg. Är det färre som är döende i Lerum och Partille? Troligtvis inte. Är de mer restriktiva i sin bedömning kring vem som får en plats? Troligtvis. Problematiken är precis den samma både på Änggårdens hospice och på Hospice Gabriel i Lidköping.

ANNONS

Det är också bra dö rätt tid på året. I december kan pengarna som kommunen avsatt för detta ändamål vara slut. Bättre då att dö tidigt på året, om man får välja. Eller på sommaren, när bemanningen på sjukhusen går ner. Då kan fler få chansen att komma till hospice för att avlasta den ordinarie sjukvården.

Man ska också gärna ha någon som orkar ta striden för en. En anhörig som inte låtit sig påverkas av att döden är nära. Som är påläst och trygg i att bråka med myndighetspersoner.

Kortsiktigt tänkande

Ja, vi kanske spetsar till det en aning. Men sanningen är att just de här faktorerna spelar in. Hur mycket vi än önskar att det inte vore så. Det är ett kortsiktigt tänkande som gör att man tjänar i stunden men förlorar i det långa loppet. Genom att stötta dem som går igenom det värsta man kan vara med om, att ta farväl av en familjemedlem, så får vi starkare medborgare som inte själva blir långtidssjuka av förlusten. Om vi ger dem verktyg och hjälp att hantera döden som den naturliga del av livet den trots allt är, då ger det en vinst som framför allt är mänsklig, men givetvis även ekonomisk.

ANNONS

Det är också bra dö rätt tid på året. I december kan pengarna som kommunen avsatt för detta ändamål vara slut.

Mervärdet som finns på ett hospice går inte alltid att översätta i kronor och ören. Det handlar om personal som har tid att fixa fredagsmys med tacos till en familj som inte haft en ”vanlig” fredagskväll på flera år. Det kan handla om att hjälpa ett äldre par att få gå på bio en gång till eller om att hämta någons älskade hund, som får lov att lägga sin nos i handen på sin matte en sista gång. Det går inte att sätta en prislapp på vad det kostar extra att på allvar lyssna på pappan som helt glömt bort sig själv och bara försökt att skydda sina barn från deras mammas oundvikliga död. Det handlar om att se alla dem som berörs av döden. Visst kostar det mer. Men man hjälper också fler.

Ger trygghet

När man frågar friska personer om var de vill dö så svarar nästan alla ”hemma”. Det känns tryggt och långt från en steril och opersonlig sjukhusmiljö. Men när slutet närmar sig, när oron är stor och smärtan tung att bära, då känner många att det inte längre är tryggt hemma. Man vill ha stöd för att avlasta sina nära och kära. Och man vill ha nära till smärtlindring och annan medicinsk kompetens. Tyvärr vet inte alla om att det finns hospice. En plats som liknar hem, men med all den hjälp som man önskar.

ANNONS

I dag när det är Internationella Hospicedagen hoppas vi därför att vi kan bidra till:

* Att fler personer inom vården tar sitt ansvar och informerar om hospice som alternativ. Den som är döende ska inte själv behöva vara påläst och ta upp frågan.

* Att tjänstepersoner på beslutande positioner ser över vilka krav som ställs för att få en plats på hospice. Möjligheten att tillgodose en döendes sista önskan ska inte behöva påverkas av var personen bor eller vilken månad det är.

* Att politiker satsar mer hospicevård. Så att även den som är döende får vård på lika villkor, precis så som det står i lagen.

Sara Möller

verksamhetschef för Hospice Helhetsvården

Pia Gustafsson

verksamhetschef för Hospice Gabriel

Annika Åberg Darell

verksamhetschef för Änggårdens hospice

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS