Hoppet är ute för Turkiet

Turkiet har med Erdogan tagit flera snabba steg mot att bli en totalitär diktatur. EU måste nu markera genom att stänga förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap, skriver bland andra Birgitta Ohlsson (L).

ANNONS
|

Förra helgen var det exakt ett år sedan kuppförsöket i Turkiet, något som bland annat uppmärksammades med en manifestation i Istanbul där President Recep Tayyip Erdogan sa ”Vi ska hugga huvudet av förrädarna”, och förklarade att han är beredd att stötta ett återinförande av dödsstraffet i landet.

Det kuppförsök som skedde var oacceptabelt, men den turkiska regeringens svar har varit bortom all proportionalitet. Sedan kuppförsöket har tusentals myndighetspersoner, militärer, lärare, oppositionella och journalister sparkats, gripits och fängslats. TV-kanaler har stängts ned och sociala medier begränsats.

Turkiet är numer det land som fängslar flest journalister i hela världen och samtidigt har kyrkor konfiskerats, företag stängs, minoriteter blivit alltmer utsatta, konservativa lagar införts och mycket mer. Tidigare i år hölls dessutom en folkomröstning om en ny konstitution, folkomröstningen vanns föga förvånande av Erdogan och han går nu snabbt mot att bli en modern sultan med obegränsad makt. Han kan numer tillsätta domare, utfärda exekutiva ordrar, tillsätta regeringen och upplösa parlamentet. Det tillfälliga undantagstillståndet har blivit permanent, den maktdelning som tidigare fanns är borta och Turkiet har tagit flera snabba steg mot att bli en totalitär diktatur.

ANNONS

EU måste markera mot utvecklingen

Samtidigt har EU-länderna haft en svag och otydlig inställning gentemot det som sker i Turkiet och skrev förra året under ett flyktingavtal som försvårade för människor på flykt och flyttade makt från EU-länderna till Ankara.

Otydligheten och dubbelmoralen spelar Erdogan i händerna, det är i stället dags med att EU får en tydlig linje och markerar mot utvecklingen. Det räcker inte att pausa, eller inte öppna nya kapitel i förhandlingarna. Turkiet är längre från ett medlemskap än de varit på över ett decennium, och de nuvarande förhandlingarna är en bok som bör stängas. EU borde tydligt markera att vi inte kan acceptera utvecklingen och ensidigt avbryta förhandlingarna.

Vi bör stödja de demokratiska krafterna i landet och tydligt deklarera att EU:s dörr även fortsättningsvis står öppen för demokratier, den dag Turkiet står helt stabilt som sådan.

Birgitta Ohlsson (L)

utrikespolitisk talesperson

Anders Rehnberg

EU- och utrikespolitisk talesperson (LUF)

ANNONS