Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bristyrke. Bristen på hantverkare, inte minst ventilationsmontörer, kommer att bromsa upp byggprocessen. Nu är det dags för åtgärder, skriver debattörerna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hantverkarbrist försenar byggen

  Det omedelbara behovet av fler bostäder sätter stor press på byggsektorn att rekrytera fler medarbetare. Problemet är dock att allt färre ungdomar söker sig till hantverksyrken. Det gäller inte minst ventilationsbranschen, där läget redan är akut, skriver bland andra Hillevi Skötte, vd, Ventab.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Nu måste både myndigheter och branschen kraftsamla för att locka fler ungdomar och nyanlända till branschen. Allt färre unga söker sig till hantverksyrken och snart står vi inför en gigantisk arbetskraftsbrist. Ventilationsbranschen är verkligen inget undantag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Redan i dag är det svårt att rekrytera ventilationsmontörer och inom några få år spås det saknas ett 100-tal, bara i Göteborg. Det är givetvis ett stort problem, som i värsta fall kan leda till att stora byggnadsprojekt i framtiden försenas eller helt enkelt stannar av och kostar miljontals kronor.

  Flera förklaringar

  Det finns flera anledningar till det akuta läget. I första hand är det svårt för ungdomar att hitta rätt utbildning på gymnasiet. De val som finns, ventilationsplåtslagare samt ventilationstekniker, ligger uppdelade under Bygg- respektive VVS- och fastighetsprogrammet. Dessutom finns det ingen utbildning till att bli ventilationsmontör, det yrke det råder störst brist på. Arbetet med att skapa en sådan utbildning har påbörjats men det går för långsamt. Enligt Skolverket kommer det ta minst två till tre år innan en montörsutbildning kan startas upp på gymnasieskolorna i Sverige.

  Siffrorna på antalet ungdomar som söker sig till yrkesprogram på gymnasiet sjunker för varje år. 2008 var det 35 procent av alla elever som sökte en sådan utbildning. 2015 hade siffran sjunkit till 26 procent. Anledningen tror vi framför allt beror på att yrkesprogram inte ger behörighet till högskolestudier. Det skrämmer både elever och föräldrar att dörren till vidare utbildning på universitet och högskola stängs.

  Få upp ögonen

  Vi måste få allmänheten att få upp ögonen för vårt område, som ofta glöms bort när det pratas om byggbranschen. Om fler hörde talas om ventilationsbranschen och fick reda på vilka möjligheter till arbete som finns här är vi övertygade om att fler hade sökt sig till oss.

  Vi behöver få ungdomar, både män och kvinnor, samt nyanlända till Sverige att förstå vilket framtidsyrke ventilationsmontör är. Vi behöver också rätt utbildning på gymnasienivå och fler utbildningsplatser på yrkeshögskolan. Då kan vi kraftsamla och sätta fler i arbete.

  Hillevi Skötte

  vd, Ventab i Göteborg

  Britta Permats

  vd, Branschorganisationen Svensk Ventilation