Varför ska den som betalar för att dansa till ett dansband betala högre moms än den som går på en konsert? De 60 miljarder som staten förlorar på olika momssubventioner skull kunna användas för att sänka skatten på arbete i stället, skriver Max Sjöberg (L).
Varför ska den som betalar för att dansa till ett dansband betala högre moms än den som går på en konsert? De 60 miljarder som staten förlorar på olika momssubventioner skull kunna användas för att sänka skatten på arbete i stället, skriver Max Sjöberg (L).

Höj skatten på konsumtion – sänk den på arbete

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För tjugosex år sedan genomfördes vad som kom att kallas Århundradets skattereform. Socialdemokraterna och Folkpartiet enades över blockgränsen om att göra systemet mer enhetligt, hitta bredare skattebaser och ta bort många av de avdrag och undantag som stegvis smugit sig in.

Sedan dess har över 500 avsteg från den reformen gjorts. Det har gjort skattesystemet asymmetriskt, att skattebetalare fått svårare att veta hur mycket skatt de egentligen betalar och att fler lobbygrupper försöker få igenom en subvention för just sin bransch. En av de skattesatser som det laborerats mest med är momsen.

I grunden är moms en bra skatt. Den är rättvis, svår att smita undan, det står redan på kvittot hur mycket skatt som betalats och dessutom är det bättre att beskatta konsumtion än arbete. Mindre bra är de olika momssänkningar som genomförts sedan 1991.

ANNONS

1. Politiker ska inte styra våra val

Det finns ett egenvärde i att skattesystemet är så enhetligt som möjligt, och att politiker i så liten grad som möjligt använder det för att styra våra val. I dag betalar du lägre skatt om du går på opera än om du går på bio. Detsamma gäller för den som föredrar att lyxa till det med dyra ostar jämfört med den som vill lägga samma summa på ett par dyra skor. Du betalar också fyra gånger så hög moms för en CD-skiva som för en bok. Listan kan göras längre.

2. Det blir otydligt och svårt att förstå

Ett system som är enhetligt och behandlar alla varor lika är inte bara mer rättvist – det är också enklare att förstå vilket ger skattsystemet en högre legitimitet. I dag finns en mängd konstiga gränsdragningar.

Ett exempel är dansbandsmomsen.

Å andra sidan har andra dansföreställningar utan liveband 25 procent, så att sänka momsen för dansband hade nog också varit orättvist.

Den som tar taxi hem från sitt (subventionerade!) teaterbesök kommer att betala sex procent moms eftersom det är en inrikes persontransport. Om personen i stället åker hundsläde räknas det som en nöjesresa och momsen blir 25 procent, trots att det är samma sträcka. Man kan då fråga sig vad som gäller för skidliftar – är de tillräckligt kul för att man ska behöva betala den höga momsen? Tydligen inte, men vem hade kunnat gissa det? Vattnet i kranen har förresten dubbelt så hög moms som vatten på flaska.

ANNONS

3. Det öppnar för lobbying

Många tänker sig att företagare bara vill ha låg skatt, bli lämnade ifred av staten och få göra sin grej. Tyvärr är det inte helt sant. I stället finns en trend där man försöker bli kompis med staten, lära känna rätt personer och lobba för att bli särbehandlad. Givetvis kommer dansbandsbranschen göra allt de kan för att få sänkt moms. Självklart var det en intensiv kampanj av restaurangbranschen som gjorde att de lyckades få halverad moms för några år sedan. Och när folk inser att det är fyra gånger så hög moms på att parkera sin husvagn på vintern som på sommaren kommer nog vinterförvararna också att kräva ändrade regler.

Varje enskilt krav är svårt att värja sig emot. Den bransch som slåss för just sina intressen kan alltid göra det med större energi än den som står upp för ett enhetligt och tråkigt system. Som vänsterpolitiker för att man vill sponsra en viss bransch, som högerpolitiker för att en skattesänkning trots allt är en skattesänkning.

4. Enormt inkomstbortfall för staten

Jag vill vara tydlig med att jag inte förespråkar någon skattehöjning – Sverige har redan ett för högt skattetryck med en av världens högsta marginalskatter. Om dessa 60 miljarder i stället användes för att sänka skatten på arbete skulle det kunna ge 12 000 om året mer i plånboken för varje person som arbetar i Sverige. En klokare prioritering än att subventionera ostar, operabesök, vatten på flaska och transport i skidliftar.

ANNONS

Max Sjöberg

riksdagskandidat för Liberalerna

ANNONS