Den 25 oktober var Al Gore, f d vicepresident i USA, på besök i Göteborg. Tillsammans med sin kollega David Blood från Generation Investment Management besökte han Andra AP-fonden och Handelshögskolan i Göteborg där de i ett seminarium gav studenterna en inblick i det som kallas Sustainable Capitalism.
Den 25 oktober var Al Gore, f d vicepresident i USA, på besök i Göteborg. Tillsammans med sin kollega David Blood från Generation Investment Management besökte han Andra AP-fonden och Handelshögskolan i Göteborg där de i ett seminarium gav studenterna en inblick i det som kallas Sustainable Capitalism.

Hållbar kapitalism är vår nya utmaning

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vilken sorts kapitalism kan maximera hållbar ekonomisk tillväxt? Det senaste årtiondet visar tydligt att fria och otyglade marknader – marknadsfundamentalism – inte har gett optimala långsiktiga resultat.

Den globala finanskrisen hade sitt ursprung i kortsiktiga, ohållbara strategier och handlingar. Såväl före som efter krisen har vi (och andra) efterlyst en mer långsiktig och ansvarsfull form av kapitalism – det vi kallar hållbar kapitalism.

Hållbar kapitalism går ut på att maximera långsiktigt värdeskapande. Det innebär en tydlig integrering av faktorer som rör miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG-faktorer) i strategier, vid mätning av resultat och vid bedömning av såväl risker som möjligheter. Hållbar kapitalism utmanar oss att åstadkomma finansiell avkastning på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt.

ANNONS

* Varför är det viktigt med hållbar kapitalism?

Det finns en nära koppling mellan hållbarhet och långsiktigt välfärdsskapande. Våra ekonomiska aktiviteter baseras i grund och botten på användandet av naturliga och mänskliga resurser. Det torde därmed vara självklart att näringsliv och marknader inte kan verka isolerade från samhälle och miljö. Därutöver är de hållbarhetsutmaningar som jorden står inför i dag: klimatkrisen, fattigdom, kvinnoförtryck, pandemier, vattenbrist, migration och urbanisering, utomordentligt svåra och saknar motstycke i historien. Dessutom har näringsliv och kapitalmarknader ofta störst möjlighet att ta itu med dessa frågor.

Påverkar lönsamheten

Vi får ofta frågan: borde inte vd och företagsledare fokusera på tillväxt, lönsamhet, konkurrenskraft och avkastning åt aktieägarna? Självklart är det så och fokus på hållbarhet och långsiktigt värdeskapande leder till just detta. Centralt för detta resonemang är att hållbarhetsfaktorer direkt påverkar företagens långsiktiga lönsamhet.

I december 2008 gjorde McKinsey en världsomfattande undersökning bland ekonomichefer och personer som arbetar med hållbara investeringar och CSR. En tydlig majoritet av respondenterna uppgav att de förväntade sig att ESG-program skulle leda till mer värdeskapande under de närmaste fem åren. De listade följande värdeskapande faktorer som de fem viktigaste: anseende och varumärkesprofilering, att kunna attrahera, motivera och behålla personal; license to operate, driftseffektivitet och nya intäktsmöjligheter.

ANNONS

Aktieägarnas intresse tjänas på sikt bäst av företag som maximerar sina ekonomiska resultat genom att strategiskt hantera sitt sociala, miljömässiga och etiska ansvar.

* Hur rör vi oss mot en hållbar kapitalism?

Näringsliv – och därmed även kapitalmarknader – måste genomgå en förändring. Vi koncentrerar oss för mycket på det kortsiktiga: kvartalsvinster, höghastighetshandel, omedelbara opinionsmätningar och en otyglad konsumtion där vi lever över våra tillgångar. Denna kortsiktighet resulterar i dåliga investerings- och allokeringsbeslut med skadlig och ofta katastrofal effekt på våra ekonomier.

Måste tänka i nya banor

För att lösa de djupa och fortfarande mycket utbredda problemen på kapitalmarknaderna måste vi börja tänka i nya banor. Till exempel kan en bredare redovisning av ekonomisk aktivitet förbättra vårt ekonomiska beslutsfattande. Vi förordar professor Joe Stiglitzs och The Commission on the Measurement of Economic Performance and Social Progress arbete eftersom man här erkänner att vi, även om det är viktigt med fakta och siffror – ja, till och med avgörande för att kunna fatta genomtänkta beslut – har lagt för stor vikt vid föråldrade metoder för att redovisa ekonomiskt värde. Ju längre vi väntar med att införa korrekt redovisning av externa faktorer, som till exempel föroreningar som orsakar global uppvärmning, desto större belastning läggs på våra redan ömtåliga ekonomier.

ANNONS

Vi måste även kräva av företagen att de drivs på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt. Incitamentstrukturerna måste rättas efter långsiktiga mål, spegla bredare resultatmätningsmetoder och vara rättvisa. Vi måste också ändra incitamenten för kapitalförvaltning för att framhäva och belöna långsiktiga investeringsresultat.

Slutligen måste vi utveckla mycket bättre forskningsprocesser för att studera hållbarhetsfrågornas inverkan på näringslivet, vilket i sin tur kommer att göra det lättare att skapa affärer som bygger på hållbarhet.

Men låt oss använda vårt sunda förnuft och inte förslavas av siffror som inte alltid visar hela sanningen. Låt oss för samhällets, miljöns, ekonomins och näringslivets framtid åta oss att arbeta för ansvarsfull och långsiktig kapitalism, med andra ord hållbar kapitalism.

Al Gore

styrelseordförande, Generation Investment Management LLP

David Blood

senior partner, Generation Investment Management LLP

ANNONS